Руската държавна корпорация по космическа дейност "Роскосмос" публикува видео, на което се вижда инцидентът с ракетата "Союз" от 11 октомври тази година.

Моментите с ракетната катастрофа са налични на страницата на "Роскосмос" в социалната мрежа Facebook.

Видеото показва и момента на отделянето на ракетата на три блока. Единият блок не се отделя.

Председателят на специалната комисия за разследване на инцидента към "Роскосмос" Олег Скоробогатов съобщи на пресконференция, че аварията е възникнала заради деформация на датчика за отделяне на първата и втората степен на ракетата при сглобяването ѝ в космодрума "Байконур".

Според служителите сензорният прът е огънат с малко повече от 6 градуса и това се е случило по време на сглобяването на ракетата. "Роскосмос" е класифицирала това като грешка при манипулацията. Ракети "Союз", които вече са сглобени и готови за пускане, ще бъдат разглобени и сглобени наново, за да се гарантира, че подобни грешки няма да бъдат повторени.

Още изстрелвания на ракети "Союз" са насрочени за този месец, включително и на снабдителния кораб "Прогрес" на 16 ноември. Ако този полет мине гладко, се очаква мисиите на екипажа на "Союз" да бъдат възобновени в началото на декември.

Тагове: