Има моменти, когато това е неизбежно - трябва да предадем дисертацията, член на семейството е в спешното отделение, сключваме сделка в последната минута. Но трябва да сте наясно колко негативно се отразява липсата на сън на тялото ни.

Норвежки учени изследват внимателно потенциалните последици за здравето ни и резултатът не е никак обнадеждаващ. В изследването участват 21 здрави млади мъже, които трябва да преминат поредица от дифузионни тестове за образна диагностика, които показват разпространението на водата в тялото и по този начин здравето на нервната система.

Доброволците остават будни в продължение на 23 часа, като през това време не им е позволено да консумират алкохол, кофеин или никотин, нито да приемат храна преди скенера.

Резултатите от изследването сочат към "значителни" промени в бялото вещество в мозъка след безсънна нощ, като е установено, че "лишаването от сън е свързано с широко разпространена фракционна анизотропия".

С други думи деградация на мрежите за "свързаност" в мозъка - нещо, което може да сте изпитвали, ако някога сте се опитвали да съберете мислите си след безсънна нощ. Наблюдавани са промени в мозъка, които обхващат мазолестото тяло, мозъчния ствол, таламуса, фронталния, темпоралния и париеталния лоб.

Това, което не е ясно, е колко трайно е това увреждане: може ли да наваксваме с дълъг сън и на следващата нощ да поправим нанесените щети? Разбира се, съществува и въпросът, до каква степен други фактори допринасят за тези промени в състоянието на нашата невронна тъкан.

"Моята хипотеза е, че предполагаемите ефекти на една нощ на лишаване от сън върху микроструктурата на бялото вещество са краткосрочни и обратими след една до няколко нощи на нормален сън", казва водещият автор на доклада Торбьорн Елвсесхаген.

"Може да се предположи, че хроничната недостатъчност на съня може да доведе до по-продължителни промени в мозъчната структура, но тази хипотеза остава да бъде изяснена."

По-рано тази година изследователи в Италия откриха, че мозъкът буквално започва да се самоизяжда, когато не получава достатъчно сън.