Фонд за 45 милиона щатски долара създадоха компаниите SK Telecom, Hyundai Motor Company, Hanwha Asset Management и Element AI. Те ще комбинират усилията си в разработването на технологии на утрешния ден и най-вече на ИИ (изкуствен интелект) в различни области. Новосформираното съдружие ще инвестира в стартъпи с иновативни идеи и проекти.

Името на фонда е AI Alliance Fund и в него се включват най-големият мобилен оператор на Южна Корея, най-големият автомобилен производител на страната, които заедно с Hanwha ще вложат 45 милиона щатски долара, за да помогнат за напредъка и появата на все повече нови компании, създаващи ИИ и умна мобилност. Таргет областите са Европа, Израел и САЩ. Компанията Element AI пък е основана от проф. Йошуа Бенджио, специалист в областта на ИИ от университета Монреал, който ще бъде главен съветник на фонда. Element AI ще спомагат за откриването на подходящи групи за изследване и стартъпи, които изглеждат обещаващи.

Hyundai от своя страна отвори своята лаборатория за иновации на име Cradle в Силициевата долина тази седмица, което пък ще затвърди позициите на компанията и ще разшири развиването на транспорта на бъдещето. Автомобилният гигант работи съвместно и със Cisco, за да създаде свързани автомобили, а чрез колаборацията си с компанията за изкуствен интелект Kakao се надява да вгради платформата им за ИИ в колите си, за да получат те гласово разпознаване.