Нещо много странно се случва около Плутон - ледената планета, която се намира на повече от четири милиарда километра от Слънцето, изглежда излъчва радиационни лъчи, които обикновено се свързват с газове с температури от милиони градуси, пише Gizmodo. Откритието е направено от космическата рентгенова обсерватория "Чандра".

Това прави Плутон най-далечния известен източник на радиация в Слънчевата система и ако се потвърди, откритието може да ни даде напълно нова представа за това, какво представлява атмосферата на планетата джудже. Досега най-отдалечените тела с рентгеново лъчение в Слънчевата система бяха пръстените и дискът на Сатурн.

Плутон е най-големият обект в Кайперовия пояс, който е съставен от малки тела, орбитиращи отвъд Нептун. Възможно е междупланетни магнитни полета в Кайперовия пояс да са концентрирали по-голямо от очакваното количество слънчеви частици в район, обкръжаващ Плутон. Другото обяснение е, че радиацията се е формирала в резултат на взаимодействието между газове, обкръжаващи Плутон, и слънчеви ветрове.

Виж още: Мощите на православен светец ще пътуват до Международната космическа станция

Оцени:
Рейтинг: 4
Тагове:
Най-четени
Всички

Официално можем да мечтаем: Sony с изчерпателна информация за PlayStation 5

152 | 16.04.2019
Още от HiEnd

Galaxy S10 5G ще сваля HD филми за по-кратко време, отколкото вие ще прочетете този текст

70 | 15.04.2019