Роботът, изпратен да огледа и почисти злополучната АЕЦ във Фукушима, бе принуден да прекрати мисията си заради изключително високото ниво на радиация, което почти моментално повреди камерата му. Агенцията Associated Press съобщи, че това се е случило, когато роботът влязъл в блока на втори реактор за първи път след земетресението и цунамито от 2011 година.

Роботът е бил отзован след два часа от своята мисия в условията на излъчване от 650 сиверта в час, когато камерата му буквално е започнала да се топи, което е станало ясно от получените от него снимки. Роботът е разработен за работа в условията на до 1000 сиверта кумулативно въздействие.
Такова ниво на радиация би убило човек мигновено. След като камерата е започнала да работи неправилно, учените са решили да върнат обратно робота, за да не загубят и него. Представител на Tokyo Electric Power Company разказва, че мисията на робота е била да разчисти проход, за да може да бъде изпратен втори робот, който да оцени пораженията. Тъй като първият не е могъл да довърши работата си, за втората машина остава да свърши повече за по-малко време, тъй като и двата робота са способни да издържат на еднакво количество радиация. Високото ниво на излъчване, макар и да е стряскащо, засега е само вътре в станцията, без да има изтичане навън. Това означава, че източниците на радиация са надеждно изолирани и не заплашват близките населени места. По-високите нива на радиация означават също, че роботите се приближават и до самия източник, което е и една от целите на учените.