Rolls-Royce направи публична демонстрация на първия автономен ферибот в света. Умният плавателен съд измина разстоянието между пристанищата Парайнен и Науво във Финландия. През май британската компания влезе в партньорство с държавния финландски превозвач Finferries, разкривайки план да оптимизират безопасността и ефективността на корабите чрез разработката и внедряването на автономни фериботи и технологии. Сега след около 40 часа на тестове в морето край архипелага Турку бе показан първият самоуправляващ се ферибот. Тази демонстрация доказва, че автономните кораби не са просто готина концепция, а реална идея, която може да трансформира завинаги корабоплаването.

Фериботът разполага с много сензори, управлявани от изкуствен интелект, чиято цел е да идентифицират и избягват обекти непосредствено около кораба. В едната посока пътуването протича напълно автономно, а в другата е контролирано от разстояние 50 километра. По този начин се демонстрира, че при нужда фериботът може да бъде управляван и от хора.

Освен това Rolls-Royce показа и система за автономно спиране в пристанището, при което фериботът сам контролира скоростта си.

Rolls-Royce наскоро обяви партньорство с Intel, в рамките на което планира до 2025 г. да пусне във вода и самоуправляващи се товарни кораби.

Най-четени
Всички

Huawei към Тръмп: „Не искаш да ни караш да се конкурираме с Google”

300 | 19.08.2019
Още от HiEnd

Хъбъл засне умираща звезда в създадена от нея газова мъглявина

111 | 17.08.2019