Disney Research, MIT Media Lab и университетът Карнеги Мелън представиха ново концептуално хаптическо “ силово яке” , което симулира физически преживявания за носещите го. Якето е подплатено с въздушни възглавници, контролирани от компютър, който ги надува и изпуска.

Идеята на Disney е якето да се използва с VR шлем и слушалки за по-истинско преживяване, като се има предвид способността му да симулира чувството да бъдеш прегърнат, ударен или натиснат, и може би малко странно, но и усещането за змия, която пълзи по тялото ви. Якето е направено от въздушни възглавници със прикрепени към тях сензори, които насочват силата и вибрациите към определени места на тялото.

Контролираното със софтуер яке тежи около пет килограма и има клапанна система, която надува и рзапуска 26 въздушни отделения. Има регулируеми ръкави, а жилетката е изработена от повторно използвана спасителна жилетка, като вътрешната пяна е заменена с въздушните възглавници.

Изследователите са създали три VR приложения за тестването на якето, включително бой със снежни топки, симулация на пълзяща змия и симулация на “помпането на здрави мускули” – чувството да се превърнете в Хълк.

Тагове:
Най-четени
Всички

10 е-коли, които ще може да си купите в следващите 5 години

41 | 23.08.2019
Още от HiEnd

Битки с роботи и как YouTube реагира на "страшните" кадри (ВИДЕО)

7 | 22.08.2019