Японският гигант Sony обяви финансовите си резултати от последно тримесечие и въпросните определено са окуражаващи. Основните двигатели на рекордните печалби са PlayStation бизнесът, мобилните игри Fate/Grand Order и камера сензорите за смартфони.

Общите приходи на компанията за последното тримесечие (октомври-декември) са с 10% по-ниски спрямо същия период на предходната година (21.3 милиарда долара), но чистата печалба е по-висока със 7% - 3.81 милиарда долара.

PlayStation бизнесът продължава да бъде най-силното звено на компанията, като до 31 декември 2018 година на пазара са пуснати 94.2 милиона PS4 конзоли. От друга страна 36.3 милиона потребители си плащат за PlayStation Plus услугата. Любопитен за отбелязване факт е, че приходите от PSN са по-големите от общите приходи за 2018 година на цялото Nintendo и тези на гейминг дивизията на Microsoft за 2018.

След закупуването на EMI (сделката беше на стойност 2.3 милиарда долара) в края на миналата година Sony се превърна в най-големия играч на музикалния пазар в световен мащаб. Въпреки тази покупка музикалното звено при японците е на печалба в размер на 1.35 милиарда долара.

Дори доскоро проблемното кино звено на компанията е на плюс – 107 милиона долара.

Проблемният бизнес за Sony продължава да бъде мобилното звено – Xperia брандът не спира да губи популярност в световен мащаб, а дивизията за поредно тримесечие е на минус – 142 милиона щатски долара. Общите приходи от мобилния бизнес на компанията възлизат на 1.25 милиарда долара.

Множество анализатори предвиждат, че Sony ще обяви PlayStation 5 през 2019 година, като се очаква премиерата на конзолата да се състои или в края на настоящата календарна година, или в рамките на първото тримесечие на следващата.

9 човешки органа, от които вече не се нуждаем

---

Спадът в продажбите на iPhone вече с ясно изражение. Числата са стряскащи