Собственици на редица популярни Android TV базирани устройства споделиха в мрежата за нежелани реклами, които се появили на техните приемници. XDA-Developers допълва, че вероятно става въпрос за нов „Спонсориран“ канал, забелязан за първи път на умните телевизори на Sony, Mi Box 3 на Xiaomi и Nvidia Shield TV.

Рекламите започнали да се появяват след последния ъпдейт на операционната система Android TV.

В обръщение към XDA-Developers говорител на Google споделя, че рекламите са част от „пилотна програма“, допълвайки, че „целта на Android TV e да оптимизира и персонализира преживяването на потребителите в домашни условия“.

Така де, страхотна оптимизация е да стартира дадена реклама на телевизора на потребител, който в този момент гледа например финала на Шампионската лига.

В страница за поддръжка на Sony, открита от Ars Technica, се споделя, че виновник за рекламите е Google - „целта на спонсорираните канали е да помогне на потребителите да открият нови приложения и съдържание за съответния телевизор“. В страницата на японската компания се допълва, че за да изключат рекламите, потребителите трябва да си създадат специален „ограничен профил“, запълнен с приложения, които те смятат да използват.

За съжаление към момента няма много опции за премахване на досадните реклами. В Reddit „късметлии“ описват, че опитали да спрат изцяло „Android TV Core Services“, да изключат всякакви автоматични ъпдейти и да премахнат последния ъпдейт. Рекламите обаче се завръщали веднага, след рестарт на телевизора.

Google обаче не е първата компания, която си позволява лукса да пуска реклами посредством умните телевизори на множество потребители. Корейската компания Samsung го стори през 2016 година, а през 2017 година Vizio беше глобена с 2.2 милиона долара, защото е събирала потребителски данни чрез своите потребители без тяхно съгласие.

Както се казва, на печелившите, честито.

Силно се надяваме родните потребители на споменатите Android TV продукти (все още) да не са засегнати. 

Как любовта към видео гейминга може да ти помогне да намериш първата си работа?

Тагове: