Едно от най-изтъкваното предимство сред потребителите на продуктите на Apple е, че те рядко трябва да се притесняват за сигурността на своите устройства. Уязвимостите със сигурността на компютърните процесори, известни като Meltdown и Spectre обаче не подминаха ябълковите технологични джаджи. Apple официално призна, че проблемът засяга компютрите Mac, както и нейните смартфони iPhone и таблетите iPad. За момента притежателите на Apple Watch могат да останат спокойни.

Бърза реакция

Технологичният гигант пусна ъпдейт за всички свои платформи (без watchOS, която е незасегната), с които твърди, че поправят дупките при уязвимостта Meltdown. Компанията в момента работи усилено по справяне с другата такава – Spectre, като се очаква до няколко дни да бъде пуснат нов ъпдейт за браузърa Safari, съобщава Engadget. Apple твърди, че новия ъпдейт няма да доведе до промяна в производителностите на устройствата.   

Мащабни проблеми

В първите дни на годината стана ясно, че повечето компютърни процесори разполагат с уязвимости в сигурността – познати под имената Meltdown и Spectre. Първоначалната информация беше, че те обхващат изчислителния хардуер на Intel, но впоследствие се разбра, че проблемите са налични и при мобилната архитектура на ARM. AMD от своя страна отрече, че техните процесори са засегнати, макар, че изследователи по сигурността на Google са успели да пробият техни модели, като се възползват от Meltdown и Spectre.

От друга страна експертите по кибер сигурност от базирания в университета Карнеги-Мелън - Център за действие при инциденти в информационната сигурност, твърдят, че единственият начин за справяне с проблема е замяна на хардуера.