Британското законодателство се сдоби с вътрешни документи на Faceboook, откъси от които показват, че е имало момент, в който социалната медия е имала намерение да продава данните на потребителите си. Ходът е бил обмислян от компанията между 2012 и 2014 г., когато Facebook преживява труден финансов период след излизането ѝ на фондовата борса.

Един от цитираните от Wall Street Journal случаи показва предложение на служител, състоящо се в това достъпът на данни на компании да се ограничава, освен ако те не плащат за реклама “250 хил. долара годишно, за да поддържат отворен достъп”. В друг мейл, намерен сред документите, служител на Facebook споделя, че трябва да проведе “стратегически” разговор с Amazon, за да избегне “разочароващ разговор”, за по-малкото потребителски данни, които е-комерс гигантът ще получава в бъдеще.

По времето, в което тези мейли са разпращани, е напълно възможно разработчиците на външни приложения да са можели да виждат информацията не само на своите потребители, а и на техни приятели в социалната мрежа. Facebook признава, че е имало момент, в който платформата е давала ценни данни на разработчици, без да печели от това.

Заради тази “отвореност” на Facebook приложението This is Your Digital Life, отговорно за събирането на данни за Cambridge Analytica, в един момент беше събрало личната информация на 87 млн. потребители.

Представител на Facebook прави следното изявление по този повод пред The Wall Street Journal: “Опитвахме се да намерим начин да изградим стабилен бизнес. Имахме множество вътрешни разговори за това, как можем да го направим”.

Няма доказателства, че Facebook някога наистина е продавала данни на потребители. Разпространената комуникация не оборва твърдението на Зукърбърг пред щатския Конгрес. Важното в тези документи е историческата им стойност. Сега вече знаем, че през 2012 - 2014 г. социалната мрежа е могла да започне да продава вашите данни на други компании. Дали още нещо ще бъде разкрито чрез тях - ще разберем следващата седмица, когато документите ще бъдат публикувани.

Оцени:
Рейтинг: 3
Тагове:
Най-четени
Всички

Кои от вас спечелиха големите награди от гласуването в годишната класация на HiComm

29 | 12.12.2018
Още от Social

Финансовият директор на Huawei е обвинена в измама. Грозят я 30 години затвор

44 | 10.12.2018