Microsoft, Facebook и телекомуникационната инфраструктурна компания Telxius обявиха завършването на подводния кабел с най-голям капацитет за пренос на данни, който ще прекоси Атлантика. Кабелът е в състояние да предава 160 терабита данни в секунда, което е равно на стриймване на 71 милиона HD видеоклипа по едно и също време. Това е около 16 милиона пъти по-бързо от средната скорост на домашната интернет връзка, казват от Microsoft. Кабелът ще започне да функционира от началото на 2018 г.

Наречен Marea, което на испански означава "вълна", 6437-километровият подводен кабел лежи на 5181 метра под повърхността на океана и се простира между Вирджиния Бийч, Вирджиния и град Билбао в Испания. Marea следва маршрут на юг от повечето съществуващи трансатлантически кабели. Поради това Microsoft казва, че кабелът ще осигури гъвкавост за тези, които живеят в САЩ и Европа, тъй като е предпазен от природни бедствия или други катаклизми, които могат да причинят смущения на връзките. По-важното е, че и Microsoft и Facebook имат големи центрове за данни във Вирджиния.

"Marea идва в критичен момент", каза Брад Смит, президент на Microsoft. "Подводните кабели в Атлантическия океан вече носят 55 процента повече данни, отколкото тези, които преминават по маршрута на транстихоокеанския и 40 на сто повече данни спрямо кабелите между САЩ и Латинска Америка.

Кабелът е съставен от осем двойни кабели от оптични влакна, затворени от медена обвивка. Той лежи на морското дъно, но някои части са заровени в него, за да се предпазят от движението на плавателните съдове, обикновено в районите близо до брега.

Microsoft заяви в своя блог, че проектът е завършен почти три пъти по-бързо от обикновено, в рамките на две години. Кабелът Marea също така ще осигурява път към мрежата от центрове в Африка, Близкия изток и Азия, откъдето се очакват да дойдат още милиарди интернет потребители.