Първият пълен трейлър на седмия сезон от култовия сериал на HBO - "Игра на тронове" - е вече тук! И вече можем да сме сигурни в едно. Битката за Железния трон ще бъде най-маловажната в предстоящия сезон. Защото Войната за зората започва.

Ще ви оставя сами да се насладите на страхотните кадри и ще спомена само няколко момента от трейлъра, които потвърдиха, елиминираха или създадоха нови спекулации в главата ми. Започвам поред на номерата след трейлъра. Ако не искате да си разваляте удоволствието от гледането на сериала от потенциални спойлери, то спрете да четете след него. 

Със сигурност Церсей и Ланистърите ще трябва да се борят на няколко фронта. В трейлъра има кратък кадър в тронната зала на Червената крепост, който е свързан с една от официалните снимки, които HBO публикуваха преди около месец. Изглежда не Юрон стои пред Церсей, а просто войник, който по всяка вероятност съобщава на Кралицата за пристигането на Денерис на Драконов камък. Момент, който също виждаме в трейлъра малко по-нататък.

Следващият момент, който ще ви заинтригува, е на 0:47. Армията от Неопетнени на Денерис нахлува в някаква крепост. Ако спрете кадъра точно в посочената от мен секунда, ще видите Ланистърски лъвове. Не мисля, че това е Червената крепост, а Ланиспорт или дори Кастърли Рок. Подозирам, че Денерис е разделила армията си по логичен начин, като е изпратила част от Неопетнените с Яра и Теон Грейджой, които са заобиколили Вестерос покрай Дорн и Староград и са нападнали директно дома на Ланистър. В подкрепа на това твърдение са и кадрите на дотраки частите на Дани, които изглежда нападат през равно поле - подходящ терен за конна атака. Тук предположенията ми са две - или виждаме атака на Червената крепост, или на замък в Речните земи. По всяка вероятност окупирания в момента от Ланистърови Речен пад.

На 0:59 виждаме Мелисандра, която гледа от някаква височинка към дълга стена, по която вървят хора. Залагам си главата, че това е ентуражът на Денерис. Сред официалните снимки видяхме кадри с подобен изглед на Мисанде, Тирион, Варис и една обща снимка на всички тях и Сив червей с Денерис. Предполагам на това място ще се проведе срещата между Денерис и Джон Сняг, а Мел е там, за да напомни на всички, че Джон е Азор Ахаи и да се върне сред екипа му. Локацията? Бих заложила на крайбрежието на Долината на Арин като средно положение между Драконов камък и Зимен хребет. Другата ми идея изглежда по-невъзможна - Железните острови. Съмнявам се, че инвазията на Денерис е стигнала толкова далече. 

Веднага след това идва кадър с бягащи диваци от нещо, което най-вероятно са Бели бродници. Или гигантски паяци. Аз бих бягала и от двете. Мястото ми напомня на Хартхоум. Има слухове, че ще има битки с Бродниците около Сийуоч до Морето, тъй че локацията се намира някъде по тази крайбрежна северна линия.

Виждаме потвърждение с Аря, че зимата вече е стигнала до Речните земи, а веднага след това - воини в кръгова формация, които се готвят да се изправят срещу Бродниците. Не мисля, че това са същите диваци, които бягаха. Мисля, че различавам кръглия щит на Старките на гърба на втория войник долу в ляво, но е възможно и да бъркам. Виелицата прави видимостта лоша.

Следва кратък Кадър на доволно злобно Кутре в криптите на Зимен хребет. Изглежда това е моментът, в който той разкрива на Джон истинското му рождение. Извод, подкрепен от бърз кадър малко по-нататък, когато Джон напада Кутрето в криптите.

На 1:10 има момент, който ще спомена заради чистата му епичност. Корабна битка! Съвсем логично тя ще се води между армията на Юрон Грейджой и тази на племенниците му Яра и Теон. 

На 1:15 следва кадър на тичащи фигури, една от които май е Сър Давос, през тесни стълби. Напомнят ми за тесните улички на Кралски чертог.  На 1:18 отново виждаме Неопетнените срещу армиите на Ланистър. Все още не смятам, че това е нападение срещу Червената крепост. Интериорът не ми изглежда познат, а по стените има твърде много флагове на Ланистър. 

На 1:20 има една зловеща ръка, покрита с рани и циреи. Ако я вържем с кадъра на Зомби Планината от по-рано, вече знаем, че сестра Унела е жива, но надали й се иска да е така. 

1:21 и 1:22 са задължителните "горещи" кадри. Сив червей и Мисанде изглежда ще опекат странния си романс (идеи?), а след това виждаме Яра Грейджой и Елария Пясък. 

Следва момент на голямата маса карта в Драконов камък, където някой бута фигурка на лъв. Ланистърови изглежда ще бъдат победени до края на сезона и Церсей очаквано ще гушна букета. 

Накрая имаме епичен рев на дракон, кадри на дотраки и дракон и накрая думите на Джон: "Голямата война е тук". 

Първият епизод от седми сезон на "Игра на тронове" излиза в България на 17 юли. А дотогава очакваме поне още 2-3 трейлъра.