Остава по-малко от седмица до началото на Световния мобилен конгрес (MWC 2018) в Барселона и пълните характеристики на новия флагман от Samsung изтекоха днес.

За разлика от предшествениците си Galaxy S9 и Galaxy S9+ ще бъдат различни не само по големината на екрана и батерията. Това стана ясно, след като видяхме и последните изтекли компютърно генерирани снимки и данни за устройствата.

И при двата смартфона виждаме, че камерите са нови и една от ключовите разлики спрямо тези на Galaxy S8/S8+ е, че новите модели имат променлива бленда, което е новост за пазара на смартфони като цяло. От Samsung са решили да направят различни конфигурации при флагмана си. Galaxy S9+ ще разполага с 12-мегапикселова основна камера с променлива бледна от f/1.5 до f/2.4, като това я прави най-широката в смартфон. Втората камера на смартфона ще бъде отново 12-мегапикселова с оптична стабилизация, но с фиксирана бленда f/2.4. Това прави Samsung Galaxy S9+ първия смартфон от тази серия, който разполага с двойна основна камера (вече видяхме двойна конфигурация в Galaxy Note8). Промените в сензорите означават, че следващият флагман на Samsung ще предлага истински подобрени снимки при намалено количество светлина. При Galaxy S9 остава конфигурацията с единична камера, като тя ще е същата 12-мегапикселова с променлива бленда. Тук идва и основният въпрос, на който последният слух не дава конкретен отговор - дали тази камера ще има оптична стабилизация. Ако трябва да предположим, отговорът е положителен, но тогава защо не е споменато при Galaxy S9+, а е изрично наблегнато за втория сензор? Отговорът ще дойде на 25 февруари.

Тъй като от южнокорейската компания наблягат много на дизайна при последните си устройства, тук също наблюдаваме придържане към тенденциите. Изчистеният и леко заоблен корпус и почти безрамковият екран се забелязват и при двата смартфона, като няма съществени разлики спрямо Galaxy S8 и Galaxy S8+. Разликата от предишната генерация е, че при новите модели долната рамка на екрана е още по-изрязана, като се твърди, че смартфонът е достигнал 90% съотношение между екран и корпус. Под него се намират и стерео говорителите, които са настроени от AKG. При такива говорители можем да очакваме наистина добър звук.

Въпреки придържането към дизайна има леки разлики от предишните флагмани. Промененото местоположение на сензора за пръстови отпечатъци е повече от добра новина. Голяма част от хората, които използват Galaxy S8 и Galaxy S8+, споделят, че вместо на сензора слагат пръст върху камерата, тъй той се намира точно до нея и трудно може да бъде различен чрез допир. Новата позиция е под сензора - по-централно място, което ще е и по-удобно за хората с по-малки ръце.

Разбира се, смартфонът не се определя само от дизайна, но и от хардуера. При новите флагмани компонентите отново са от най-високо ниво, като отново забелязваме разлики между стандартната и Plus версията. Процесорите и на двата смартфона ще бъдат Snapdragon 845 от Qualcomm (за пазара в САЩ), които ще работят на честоти до 2.6 GHz. Версиите за глобалния пазар ще са с процесор Exynos 9810, чиито работни честоти ще са дори по-високи от тези на Snapdragon 845 - до 2.9 GHz. Въпреки еднаквия капацитет на вътрешна памет (64 GB) двете устройства ще имат различна оперативна памет. При Galaxy S9 се очаква да видим 4 GB, като по-големият Galaxy S9+ ще бъде с 6 GB. Също така ще видим разлика и в батерията, като при Galaxy S9 е по-малката 3000 mAh, а при Galaxy S9+ - 3500 mAh. И двата смартфона ще бъдат с операционна система Android 8.0 Oreo.

Предстои да разберем повече подробности и пълната конфигурация по време на Световния мобилен конгрес на 25 февруари. Ние от HiComm ще бъдем на събитието и ще се включим на живо с първите си впечатления.

Тагове: