По-рано тази година Panasonic разкри пълните детайли за новия си фотоапарат Lumix DC-GH5, а малко по-късно моделът се появи и на пазара и бързо привлече вниманието на фотографите. В началото на този месец Panasonic заяви плановете си да направи модела още по-интересен чрез нов софтуерен ъпдейт. Новият фърмуер е натоварен с една много важна цел – да подобри работата на фотоапарата. От компанията заявиха, че Версия 2.0 на фърмуера е разработена „след консултации с изтъкнати фотографи и кинематографи от цял свят“. Най-общо той носи над 15 подобрения, някои от които дребни, но други наистина сериозни и полезни.

Започваме със съвместимост със софтуера Lumix Tether за PC. Той позволява да контролирате фотоапарата, след като го свържете към компютър чрез USB кабел. Функцията е изключително полезна за професионалните фотографи, тъй като позволява разглеждане на снимки на големия екран на компютъра по време на снимането.

Новата версия на фърмуера носи и подобрения в автофокуса. Те се наблюдават при заснемане на нискоконтрастни обекти, следене на обекта при видео, а по време на Live View може непрекъснато да се изобразява AF зона. AF зоната вече може да се мести и докато спусъкът е натиснат наполовина или по време на запис в режим Burst Mode, 6K Photo и 4K Photo. Промени има и в тези два знакови режима, като времето за изчакване до нова серия от снимки при 4K и 6K Burst е съкратено повече от два пъти.

Сред останалите новости е режимът All-Intra-I при видеозапис, запис на 4K HDR видео, нов анаморфен режим за запис на видео с ефективни 18 MP, подобрена работа на стабилизатора и подобрена стабилност на функцията Time Lapse Shot.

Подробности за всички промени, които носи Версия 2.0 на фърмуера, можете да откриете на официалната страница на Panasonic. Самият ъпдейт се очаква в края на септември и ще бъде публикуван тук.

Ние вече имахме възможност да изпробваме Lumix GH5 в новата ни рубрика „Как да станем почти професионални фотографи“. Вижте първия епизод сега, а съвсем скоро очаквайте и епизод две.