Uber обяви рекордна загуба от 4.5 млрд. долара за изминалата година независимо от ръста на приходите. Подобен негативен резултат е сравнително рядко срещано явление, пише Bloomberg. Компанията отчита нетни приходи от 7.5 млрд. долара през 2017 г., което е ръст от 15% спрямо предходната година. Любопитното е, че Uber предпочита загубата да се отчита като 2.2 млрд. долара – това е стойността, в която не са включени съдебни такси, компенсации в акции, данъци, лихви и други разходи (т.нар. коригирана EBITDA). Независимо кой показател се гледа, стойността в червено в долната част на баланса не е никак малка.

Позитивната тенденция

Въпреки това технологичният гигант подобрява финансовите резултати на тримесечна база. За последните три месеца на 2017 г. Uber има ръст на постъпленията с 61% до 2.22 млрд. долара в сравнение със същия период от предходната година. Коригираната загуба се свива до 741 млн. долара спрямо 1.02 млрд. долара негативен резултат, отчетен през третото тримесечие. Нетните стойности (тоест тези с включени всички разходи) са съответно на 1.1 и 1.5 млрд. долара. Във всички случаи подобряване на финансовите резултати и стабилна тенденция за ръст на приходите и свиване на загубата се наблюдава през цялата изминала година, пише Financial Times. Амбицията на главния изпълнителен директор Дара Хосровшахи, който пое ръководството на Uber преди шест месеца, е да изкара компанията на плюс в обозримо бъдеще, както и да я подготви за излизане на борсата.

Технологичният гигант все още не е направил стъпката да стане публична компания и затова обявяването на финансовите резултати е нетрадиционен ход, който повечето частни корпорации не предприемат. Поради непрекъснатото изтичане на финансовото представяне на Uber през годините компанията реши официално да дава отчети на своите акционери.

Висока оценка и големи очаквания

При последното привличане на финансиране през декември технологичният гигант беше оценен на впечатляващите 54 млрд. долара. Uber разполага към края на 2017 г. и с 6 млрд. долара парични наличности. Всичко това дава сигурна предпоставка за дейността на компанията през настоящата година. Но различни фактори подчертават трудностите, пред които тя е изправена. Както е видно от финансовите резултати, разликата между нетна и коригирана загуба е почти двойна. Uber води редица съдебни дела по света, на някои пазари (включително и в България) дейността ѝ е забранена, отделно компанията води юридически спор с компания от холдинга Alphabet, което обяснява и високите съдебни разноски. В САЩ, един от най-големите си пазари, компанията е изправена пред засилена конкуренция от страна на Lyft, както и на по-малки локални приложения за споделен превоз. Поради тази причина Uber заделя стабилни средства за стимулиращи плащания за шофьорите на платформата, за да може да ги привлече и задържи. Тези разходи са били 981 млн. долара през последното тримесечие на 2017 г., пише Financial Times.

По пътя към борсата

Главният изпълнителен директор на Uber Дара Хосровшахи си постави за цел да изведе компанията на борсата през 2019 г. Голямата загуба не трябва да е притеснение за момента, особено ако технологичният гигант успее да я свие през настоящата година и задържи паричните си наличности на добри нива. Освен това Twitter стана публична компания в края на 2013 г. и едва преди седмица обяви първото си тримесечие, в което е на печалба. Това са били последните три месеца на 2017 г., като са отчетени 91 млн. долара на плюс.