Макар и необявена, войната за умните домове вече се води с пълни сили. Основните страни в този конфликт също се очертават. Това са Amazon и Google, а поредният залп се появи, след като най-популярният онлайн магазин забрани продажбата на решенията за умни домове на Nest. Последната компания е част от портфолиото на Google, но запази операциите и продуктите си под своя бранд. Тя разполага със силни позиции основно на американския пазар.

Решение от горе

Ръководството на Nest е било предупредено от служители на Amazon, че интернет гигантът няма да може да предлага последните ѝ решения за умни домове, които бяха обявени наскоро. Сред тях са включени новите свързани термостати и система за сигурност на популярния производител. По думите на служителите на Amazon решението е взето „от горе“ и не е свързано с качеството на продуктите на компанията, обяви Business Insider, като се позовава на свои източници.

Очаква се, тази съдба да сполети и останалите продукти на Nest, които все още могат да се закупят от най-големия онлайн магазин. Те най-вероятно ще започнат да изчезват от сайта в момента, в който бъдат изчерпани складовите наличности на настоящите модели.  

Битката на гласовите асистенти загрубя

С това действие Amazon явно се подготвя за пълномащабни действия срещу Google в сферата на умните домове и гласовите асистенти. От една страна, забраната за продажба е сериозен удар върху дистрибуцията и популяризирането на продуктите на Nest. От друга, загатва за засилващите се амбиции на Amazon в тази област.

Само в рамките на два месеца интернет гигантът обяви две сделки на обща стойност от над 1 млрд. долара за придобиването на два разработчика и производители на умни ключалки, охранителни камери и други свързани аксесоари за дома. Amazon първо обяви през декември, че придобива стартъпа Blink за около 90 млн. долара, а само преди дни стана ясно, че купува Ring за 1 млрд. долара. И двете компании са специализирани в разработването на свързани ключалки, звънци и камери, които да направят дома по-умно място. Което означава, че интернет гигантът вече ще разполага с крайни продукти в тази насока и ще се конкурира директно с Nest.

Amazon и Google вече водят яростна борба за надмощие в сферата на гласовите асистенти, като за момента Alexa на първия има леко превъзходство в разпространението си. Действията на най-големия онлайн магазин показват, че надпреварата между умните асистенти и устройствата, които ги поддържат, ще става все по-безмилостна. Потенциално в един момент под кръстосания огън може да попаднат и независими разработчици.