Интернет е съставен предимно от сайтове – онова, което първо виждат очите на повечето му потребители. И ако смятаме като бройка само домейн имената, активно съществуващи в Мрежата към днешна дата като „сайтове“ могат да се определят повече от 1.5 млрд., от които над 200 млн. са активни.

Да изберете кои от тях да посещавате, кои са любимите ви, интересните, полезните, никак не е проста задача – все пак изборът е доста голям. И субективен.

С риск да стартираме поредица от спорни коментари, споделяме следващите няколко интересни и най-вече полезни съвременни сайтове. Може би някои от тях знаете, други няма да са ви интересни, но дори само един от тях да ви заинтересува и „свърши работа“, ще сме ви били доста полезни – все пак един от над 200 милиона, нали?

screenshot.guru

Ако се налага бързо и спешно да направите скрийншот на някой сайт, за да покажете нещо по време на разговор, да споделите информация или просто да запазите нещо, което смятате за важно, разгледайте този сайт. Повечето от напредналите потребители вероятно ползват специализиран софтуер за целта, но този сайт ще ви помогне в случаите, когато не сте на собствения си компютър или дори искате да направите скрийншот на целия сайт (да, не само на 1 екран) директно от телефона си и да го изпратите на някого.

dictation.io

На фона на днешните гласови асистенти, като този на Google, Siri на Apple, Cortana на Microsoft и т.н., може за момент да се зачудите защо ви е нещо, на което да „говорите“ през екрана. Всъщност този сайт предоставя една страхотна и може би за някои доста полезна услуга – „писане на текстове с глас“. Изпробвайте я – тя използва само вашия браузър и микрофона на лаптопа (компютъра). Поддържа и български и работи наистина страхотно добре и бързо. Ако не се справяте с лекота с клавиатурата, а трябва да напишете нещо бързо и дълго, определено сайт като този ще се превърне в един от любимите ви. Подобна функция ще откриете и в Drive на Google.

screenr.co

Сайт за малко по-напреднали потребители. Ще ви отнеме известно време, за да се регистрирате, изгледате обучаващото видео и т.н., но ако имате нужда често да правите коментари и анотации към скрийншотове, такъв сайт може да се окаже много полезен за вас. Вместо да правите шот, после да го обработвате с Photoshop или някакъв друг сложен софтуер с множество стрелки и „балони“, просто можете да спестите време и нерви, използвайки тази онлайн услуга. С нея бързо и лесно ще посочвате и акцентирате вашите идеи нагледно – без да се налага да сте графичен специалист или дизайнер.

unfurlr.com

Тази изключително проста, но полезна за някои страница е разработена и споделена с вас от MailChimp – едни от водещите в света онлайн услуги за автоматично разпращане на малки или огромни обеми от автоматизирани бюлетини (поща). Те много добре знаят колко хора често са подведени, излъгани и заразени с adware или вируси просто защото са кликнали върху неясен за тях съкратен (shortened url) линк. Затова на този сайт бързо можете да проверите точно докъде и какво води предложеният ви от „загрижен колега“ линк и така да съхраните сигурността на компютъра и целостта на данните си.

copypastecharacter.com

Знаете ли, че вашите шрифтове съдържат множество интересни „букви“ или по-скоро знаци, с които можете да разнообразявате вашето текстово съдържание? Създателите на този сайт са извадили по много лесен за всеки интернет потребител начин всички възможни такива Characters. Избирате и ги използвате просто чрез копиране и поставяне. Всички са предложени по групи, някои от тях са оцветени за по-лесно разпознаване, а дори можете да ги увеличавате и намалявате в реално време, за да ги разгледате, преди да ги използвате.

iconfinder.com

Този сайт е нещо като допълнение към предишния, но с тази разлика, че тук ще намерите над два милиона и половина безплатни или платени иконки, които да си харесвате, сваляте и използвате във вашия компютър. Те са подредени и организирани по категории, като всички са професионално създадени и представени за сваляне в различни формати. Аз лично търсих най-различни ключови думи и бях удивен, че съществуват иконки за какво ли не, включително и за… крави. Да, иконките с глави или тела на крави в този сайт са цели 1179! Представете си колко други такива ще намерите в него.

followupthen.com

Услуга, която ще бъде в помощ на активно използващите електронна поща, както и на онези, които искат да автоматизират и да не забравят за някакво действие или събитие. Това е най-простият и бърз начин да насрочите напомняне за нещо или за някой чрез e-mail. Ако например искате точно след три дни да дадете наставления на колегите си (но точно тогава, не по-рано), тази услуга ще ви свърши чудесна работа. Адресирате съобщението си, като добавяте в полето BCC автоматизирания мейл, като сайтът ще свърши всичко останало. Добрата новина е, че това става не само автоматично, но и толкова дискретно, че никой няма да разбере, че ползвате „сайт-робот“, а не сте кликнали преди малко с мишката.

printwhatyoulike.com

Опитвали ли сте се да принтирате нещо важно за вас от някой сайт? Тогава знаете, че почти всички сайтове са или огромни и тежки за принтиране, или когато се отпечатват, се „счупват“ и нещо започва да им липсва, да се размества или губи. Ако самият сайт не е предвидил изрично дадена своя страница „за печат“, шансът да не можете да я отпечатате е голям. А пък ако искате да извадите само определен фрагмент от него, нещата стават още по-сложни.

Тук на помощ идва онлайн услуга като тази. Тя ще ви позволи бързо и лесно да печатате нужния ви сайт, част от него и дори да „забраните“ на листа ви да излизат досади реклами от него.

scr.im

Още една изключително полезна услуга за хора, които активно използват интернет. Всички знаете, че спамът в наши дни е страхотна напаст, от която някои правят пари, а други страдат. Защо да сте подложени на него и да рискувате да ви включат в спам листата, давайки мейла си доброволно в някое онлайн приложение или сайт? Тази услуга ще ви помогне, като ще съкрати и направи мейла ви неузнаваем за автоматичните роботизирани спам приложения. Само човек, който е получил кодирания ви имейл адрес и въведе защитните кодове, ще може да види в крайна сметка вашия адрес – досадните и вредни спам роботи няма да могат.

fonts.google.com

Може и да знаете този сайт, но все пак ви го предлагам. Много потребители са ограничили употребата на шрифтове до тези от операционната си система, но всъщност интернет е пълен с милиони безплатни и платени уникално красиви и удобни шрифтове. На този адрес ще намерите много предложения, благодарение на които не само ще разкрасите документите си, но ако имате персонален уебсайт, ще го направите още по-уникален.

livestream.com

Да, в наши дни YouTube е кралят, а и всеки може да използва наличния софтуер в операционната си система или безплатно приложение, за да се опита да стане интернет звезда на живо. Но на този сайт всичко е направено лесно и доста професионално. Ако искате да започнете вашето предаване на живо буквално след минути, просто го разгледайте и се регистрирайте. След това вашата бъдеща известност ще зависи единствено от свежите ви идеи.

iwantmyname.com

Ако имате уебсайт или се занимавате със създаването на такива, вероятно добре знаете, че изборът на име на сайта (домейна) е много важна задача. И тук не става дума само за оригиналност, но и за много други неща. Да седнете с химикалка и да пишете варианти за име на новия ви сайт не е добра опция – още повече, че може да се окаже после, че половината „измислени от вас“ имена всъщност са заети.

Затова услуга като тази е интересна и полезна. Въвеждайки ключова за вас дума, тази страница ще ви предложи невероятно разнообразие от свободни за регистриране домейни, като дори ще ви изпише и каква цена трябва да платите за тях. Наистина полезна и удобна услуга, която може да ви направи страхотни и неочаквани предложения.

homestyler.com

Невинаги е нужно да сте завършили архитектура или 3D дизайн, за да можете да експериментирате с новото обзавеждане на дома си. От години насам съществуват множество платени и безплатни софтуерни приложения за „неспециалисти“, които помагат лесно и бързо да нарисувате триизмерна картина и дори виртуален образ на вашия нов дом. Този сайт е нещо подобно, само че директно в браузъра – не се налага да инсталирате нищо. Просто влезте и започнете да организирате вашия нов дом – къде ще се намира саксията, бюрото или любимият ви люлеещ се стол. Всичко зависи от вашето въображение.

join.me

Потребителите на Skype или други известни услуги за онлайн комуникация знаят добре за какво и как се използват общите стаи и чатове. Доста потребители на интернет днес ги използват, за да комуникират, макар и да са разделени от големи разстояния. Този сайт има за цел да улесни допълнително задачата ви, като ви предлага да организирате лесно и бързо такива срещи, по време на които да обменяте аудио и видео информация, а дори да споделяте екрана на компютъра си, за да показвате на вашата аудитория точно за какво говорите. Ако използвате често такива презентации – разгледайте сайта.

onlineocr.net

OCR програмите съществуват от много години, като са се превърнали във важно приложение, особено за електронно-базирания офис, в който печатането на хартия е нещо като „престъпление“. Но защо да влагате сериозни суми пари в комерсиален софтуер, който дори не използвате всеки ден? Ако се налага да сканирате нещо и да го превърнете в текст или пък… конвертирате някой PDF файл в редактируем DOC (MS Office), тази онлайн услуга може да ви свърши много добра работа.

wetransfer.com

Това е една супер известна онлайн услуга, която предполагам повечето от вас познават, но все пак споделям защото е изпробвана, полезна и работеща. Освен това с нея можете бързо и лесно да споделяте големи файлове – до 2 GB за отрицателно време, вместо да се чудите на кое FTP да ги качвате и след това да се притеснявате дали потребителят отсреща ще е достатъчно грамотен, за да знае как да използва адрес от типа ftp://myfiles.download/file.doc

polishmywriting.com

Не съм съвсем сигурен дали тази онлайн услуга ще ви бъде напълно полезна, особено ако сте свикнали да използвате вградените възможности на съвременните офис пакети, но е интересна. Ако все пак не сте Word специалист, а се налага от време на време да проверите някой текст (говорим предимно за езици като английски и други масови такива), посетете този адрес и копирайте току-що написания от вас текст, за да проверите дали е написан грамотно и да не се изложите, изпращайки нещо изобилстващо от грешки.

gtmetrix.com

Сайт за малко по-напреднали интернет потребители или просто за любопитните такива. На този адрес ще можете да проверите дали вашият или чужд сайт е достатъчно добре направен и оптимизиран. Поставяйки желания адрес в полето за анализ, трябва само да изчакате една минута, за да може автоматизираният робот да обиколи сайта. Изведените след това резултати определено ще са ви полезни – ще разберете колко бързо се зарежда вашият сайт, къде са проблемните му зони, какво точно трябва да подобрите и още много, много ценни неща.

noteflight.com

Ако сте запалени по създаването на музика и поне малко разбирате от ноти, тази онлайн услуга може да се окаже много полезна за вас. В момента, в който се регистрирате, ще можете да започнете да композирате вашите нови песни, както и да споделяте мигновено написаното към различни устройства – мобилни или настолни. Нотите са представени в удобен графичен вид с всичките им необходими добавки, както и с възможност за прослушване в реално време.

archive.is

Последният сайт от списъка също е стар и известен, но ако не го знаете, може да го погледнете просто от любопитство. Той е своеобразен „архив“ на сайтовете в миналото назад – как те са изглеждали преди време. Разбира се, няма как тук да фигурира абсолютно всеки сайт в интернет, но ако имате нужда да разберете как е изглеждал например YouTube или CNN преди няколко години, ще ви е интересно да се върнете назад във времето.

Най-четени
Всички

Дамата, която ужили Google и Apple с милиарди, подгони Amazon

57 | 17.07.2019
Още от Tech

Големи претенции, слаби резултати: Lenovo Z6 Pro се изложи в теста на DxOMark (ВИДЕО)

11 | Преди 19 ч.