Селфитата са едно от най-разединяващите явления в ерата на интернет. От една страна всички, включително и аз, твърдим, че са несериозни, леко досадни, признак за егоцентризъм и какво ли още не. Също така изпитваме леко раздразнение, когато Facebook или Instagram ни покаже порой от селфита. От друга страна, всички, включително и аз, си правим селфита за щяло и нещяло, като най-честите ситуации са, когато имаме нещо ново във визията ни, посетили сме ново място или просто защото сме се видели с любим човек и искаме да запечатаме момента.

Huawei Mate 10 lite на пръв поглед е за хората, които взимат селфитата наистина насериозно. Причината е, че е оборудван с двойна предна камера, която има 13 MP сензор и f/2.0 обектив, както и втори 2 MP сензор за дълбочина с по-големи пиксели. Това позволява да правите селфита, които изглеждат добре, но и имат естествен боке ефект. Това е и причината, когато получих кутията с Mate 10 lite, да чуя думите “трябва да пробваш селфи камерата”, които обаче не изпариха напълно скептичността ми. Та все пак това са селфита.

Малко по-късно си направих първите селфита с Mate 10 lite, които напълно разбиха съмненията ми. Освен че снимките са с приятни цветове и изненадващи детайли, цялостно картинката изглежда изключително добре благодарение на боке ефекта в портретен режим.

 

Без абсолютно никакво старание за светлината, позиционирането ми или каквото и да било, а само с натискане на копчето получих изключително приятни снимки, на които им липсва само една усмивка. Това ме убеди, че ще мога да разчитам на тази камера за добри селфита, и продължих полета си към развойните центрове на Huawei във Финландия с идеята, че това пътуване ще е супер вариант да тествам двойната предна камера.

По принцип съм човек, който се радва на добър късмет, и той не ми изневери с времето в Хелзинки, което беше слънчево. Това е рядко явление за Скандинавия, особено през ноември, и перфектна арена за невероятни селфита. Снимката по-долу е демонстрация на най-добрите възможности на Huawei Mate 10 lite - светлина, боке и визия, за която моя приятелка сподели, че не би предположила, че идва от смартфон, камо ли от предната му камера.

Приятното е, че Mate 10 lite има подобрени инструменти за обработка на снимките, което позволява много бърза и лесна промяна на кадрите. В случая реших да си поиграя с филтрите, сред които има разнообразни възможности за черно-бели снимки, по-натрапчиви ефекти с водни бои например, както и някои много приятни и леки филтри като Fashion B/W в подменюто Chic. След като го приложих, си харесах функцията Splash, която прави снимката черно-бяла и позволява да изберете определени цветове, които да останат. Тъй като цветът на кожата ми очевидно присъстваше и във фона, резултатът не беше много интересен, но с вградения Eraser успях бързо и лесно да направя всичко освен физиономията си черно-бяло.

Натиснете, за да видите галерия със селфита, правени с Huawei Mate 10 lite

В останалите няколко дни си правих селфита на разнообразни места - в залата, в която хора от Huawei ни разказваха за постиженията на компанията, в хотелските си стаи, пред развойните центрове на компанията и на път за вкъщи. Дори когато условията бяха толкова лоши, че качеството на снимките да не е оптимално, кадрите изглеждаха добре и различни от обичайното селфи. Именно това е качеството на Mate 10 lite, което ме изуми най-много и превърна новия модел на Huawei в телефона, който сякаш промени отношението ми към явлението “селфи”.

Кой е най-добрият телефон на годината? Вие решавате, а ние ви подаряваме PlayStation 4 Pro и PlayStation VR.