Годината е 2017, а все още нямате смартфон? В това няма нищо лошо. Предпочитате по-базовите функции, които сегашният ви телефон прави по отличен начин, най-важното е батерията, която държи няколко дни, а камерата е или приятната добавка на гърба, или пък напълно достатъчна в способностите си. В това наистина няма нищо лошо.

Може би обаче в последно време вече се озъртате в метрото, в автобуса и в заведенията и наблюдавате колко съсредоточено хората се взират в смартфоните си с голям и сензорен екран и решавате да направите нещо, което е било немислимо преди - да пробвате този нов формат на комуникация. Или може би детето ви вече е достигнало годините и нужната зрялост, за да има по-функционален смартфон? Ето в тези ситуации идват и моделите от класа на Huawei P9 lite mini, с който прекарах няколко дни. Истината е, че те са готови да приветстват новодошлите в този интересен свят, да ги разведат из него, да ги запознаят с основните неща, а след това… е, след това с “яденето идва и апетитът”. Нека разгледаме какво има в основното “меню” на P9 lite mini.

Една от силните страни на бюджетния модел на Huawei е и първото, което ще забележите в него - дизайнът. Въпреки че носи номера на миналогодишния флагман, P9 lite mini следва повече дизайн линията на тазгодишния P10. Съвсем логично предният панел е зает почти изцяло от 5-инчовия HD (1280x720 пиксела) екран. Страничните рамки са достатъчно тънки, но ви очаква по-сериозно черно пространство над и под него. Това е съвсем в нещата за този клас. Приятно е, че стъклото отпред изглежда като слой, който леко изпъква от основното тяло на устройството. Това придава още малко характер и нещо мъничко по-различно.

Страничната рамка е метална, както и по-голямата част от гърба на телефона. В долния и горния край има две пластмасови ленти, които спомагат за по-добрия сигнал, а между тях е голямата метална част, отделена с две различни по цвят линии. Съвсем в реда на нещата на гърба е разположена и основната камера, придружена от LED светкавица, а на удобно място е и сензорът за пръстови отпечатъци, чиято работа е бърза и удобна. Жакът за слушалките е на горния профил, което е по-странното решение, но така за долния профил остава microUSB портът, заобиколен от две решетки. Едната е фиктивна и ролята ѝ е само за симетрията, а другата крие приличен за класа говорител.

На левия профил е хибридният слот за две SIM карти или SIM карта и microSD карта памет с капацитет до 128 GB - тук изборът е ваш. Отдясно са бутоните за контрол на звука и този за включване и изключване. Усещат се добре при натискане, отличават се, макар и да са малко по-меки и липсва приятното кликане.

Общото впечатление е за добра изработка и приятен дизайн. Телефонът е достатъчно компактен за работа с една ръка, а заоблените му страни го правят и много удобен. Добър вариант както за хора, които търсят по-малко устройство, така и за по-малките потребители.

Дотук добре. Презентацията е добра, но да видим от какво е подкрепена. Първо, това е прозорецът към всичко, което правите с телефона - неговият екран. Както споменах, той е 5-инчов, а резолюцията е HD или 1280x720 пиксела, а гъстотата е 294ppi. Може би по днешните стандарти, когато имаме флагмани дори с 4K резолюция, това звучи прекалено скромно, но всъщност е достатъчно. Ще четете текст, без да виждате пикселите му, снимките, игрите и менютата също са гладки и приятни. Не, не е същото като QHD, разбира се, но е нещо напълно достатъчно за ежедневна и спокойна работа, без да се притеснявате от досадни назъбени фигури. Цветовете са добри, яркостта - също, като основно я държах на по-високите нива - лично за мен това беше оптималният вариант. Ъглите на видимост, традиционно за IPS матрицата, са добри.

На второ място идва и скритият хардуер, който дава живот на цялата система. Оперативната памет е 2 GB, а вътрешната - 16 GB, от които имате налични около 10 GB за снимки, приложения и всичките ви останали файлове. Процесорът е четириядреният Snapdragon 425 (1.4 GHz). Тази конфигурация е достатъчна, за да осигури плавната работа на телефона. При отварянето на повече приложения ще видите падане в скоростта на анимациите и смяна на активната програма, но това е в рамките на нормалното и е много далеч от онази точка, която може да ви накара да се притеснявате какво точно се случва. Социални мрежи, приложения, браузър - всичко това, което използвате ежедневно, ще ви служи вярно с премерена скорост и тук. Може в при някои менюта да видите забавяне, но отново - не нарушава цялостното впечатление. Съветът ми обаче е да инвестирате по-скоро в карта памет, отколкото във втора SIM карта, тъй като след месеци работа вътрешната памет може да бъде и позапълнена.

Изпробвах и няколко игри, сред които предварително инсталираната Little Big City 2 и Asphalt 8: Airborn. И при двете играта вървеше без забавяния, но при втората телефонът започна да се нагрява малко повече.

P9 lite mini идва с операционна система Android 7.0, облечена в EMUI 5.1. Като цяло модификацията, която Huawei прави върху Android, е сред по-сериозните на пазара днес. По подразбиране всичките приложения са на началните екрани, което може да бъде по-удобно за някои потребители. Можете да промените това, като активирате традиционния App Drawer, или списъка с приложения. Истината е, че EMUI позволява възможност за сериозна персонализация - от споменатия стил на началния екран, през подредбата на софтуерните бутони за навигация и стигнем до иконки, теми и т.н. Сред останалите софтуерни настройки, към които може би ще прибегнете, е филтърът за синя светлина, персонализацията на дисплея (наситеност на цветове и температура) и допълнителните възможности на сензора за пръстови отпечатъци. Освен за отключване можете да го използвате за отговаряне на входящи обаждания, спиране на аларма, пускане на панела за известия и разглеждане на снимките в галерията чрез приплъзване по него. Галерията е удобна, като сама може да групира снимките ви в албуми. Приятна е възможността да разделяте екрана на две, ако използвате две приложения, но площта не е достатъчна за ползотворна работа. Предварително записаните приложения все още остават повече, отколкото ще използвате, и има дублиране на програми с еквивалентите им от Google.

Самият EMUI е изготвен, за да бъде достатъчно удобен, но за мен все още остава прекалено тежка модификация на Android. Все пак високата възможност за персонализиране може да го направи подходящ за голям кръг потребители.

Цялостната комбинация от хардуер и софтуер обаче осигурява доброто представяне на батерията. Тя е с капацитет 3020 mAh и в общия случай е напълно достатъчна за два пълни дни работа. Ако сте от по-пестеливите потребители, може дори да постигнете по-сериозни резултати.

В последната графа “камери” P9 lite mini има нужните цифри на хартия, но най-важният въпрос е как се справя в реалния свят. Основната камера е 13 MP с автофокус, бленда f/2.0, LED светкавица и снима Full HD видео с 30 кадъра в секунда. Предната камера е 5 MP.

Основният сензор се справя в границите на нормалното за този клас устройство. Когато имате нужното количество светлина и подходящи условия, ще уловите добри снимки. Когато светлината е по-малко, започвате да губите детайли и да се появява шум. На цветовете им липсва яркост, което обаче може да е положително за някои потребители. Повече бих искал от начина, по който камерата се справя със светлината. В някои ситуации сензорът преекспонира сцената. Можете да прибегнете до HDR режима, който е наличен в отделно меню, като цяло намесата му може леко да подобри ситуацията. Цялостно камерата се придържа до нивата за този клас - не можете да очаквате чудеса, но ще ви помогне да запечатате бързо някоя забавна случка или приятен спомен.

 

Предната камера е 5 MP и е достатъчна за селфи снимки. Макар и да може да се загубят детайли във фона, обектът е достатъчно добре пресъздаден.

Huawei P9 lite mini има всичко необходимо в точната съставка, за да предостави безпроблемно Android изживяване. Най-силното му оръжие е приятният дизайн, в който е окомплектован оптимален за модела хардуер, и батерия, която ще ви осигури достатъчно автономност от зарядното устройство. Със сигурност бих искал повече от камерата, но P9 Lite Mini се оформи като добър бюджетен модел, който е ще бъде добър портал за много потребители към света на смартфоните.

Очаквайте скоро и подробно ревю на Huawei Mate 10 Pro. Дотогава можете да се зпознаете с модела от първите ми впечатления.

Най-четени
Всички

Телефон със селфи камера под дисплея? Ще видим след само два дни

130 | 24.06.2019
Още от Tech

Вградената в екрана камера е триумф на дизайна, но не и на фотографията

19 | Преди 13 ч.