Каква е мечтата на всеки почитател на киното и все по-качествените напоследък сериали? Да получи перфектното качество на картината и звука, разбира се. Стремежът на всички водещи производители на телевизори винаги е бил да се доближат максимално до усещането за кино преживяване и резултатът от тези усилия е изключителната картина, на която можем да се насладим при високия клас екрани. В тази връзка Panasonic методично усъвършенства своята гама от OLED модели, които вече имат солиден брой награди във „витрината“ си. Новите предложения могат да се похвалят с цяла плеяда от прецизни технологии, които отвеждат обработката на картината на още по-високо ниво.

Какво е новото?

Моделът TX-55FZ800E е с диагонал 55 инча и направи дебюта си през тази година. Той разполага с ново поколение OLED панел и най-актуалната версия на процесора HCX, които е натоварен с важната задача да постигне картина, достойна за Холивуд. Телевизорът е един от първите, които са съвместими с новия стандарт HDR 10+, в чиято разработка участва и небезизвестното студио 20th Century Fox. Заявката за топ продукт дотук е много сериозна, затова нека видим как японците са обезпечили модела на техническо ниво.

Като начало OLED панелът на Panasonic TX-55FZ800E е способен да показва над 1 милиард цветови нюанса, което отговаря на почти 100% покритие на цветовото пространство DCI. По този начин се гарантира точно цветопредаване и в най-трудните за изобразяване сцени – в много тъмните и много светлите зони.

Основното подобрение в обработката на цветовете, което предлага процесорът HCX, е Dynamic LUT (LUT = Look Up Table). Този подход се използва в Холивуд, но при телевизора на Panasonic разликата се изразява в това, че автоматично се анализира всяка сцена, като се отчита средното ѝ ниво на яркост и по определен алгоритъм динамично се зарежда съответната LUT таблица за тази сцена. Това значително подобрява изобразяването на сцените, особено тези със средни нива на яркост, правейки ги да изглеждат много по-естествени. За по-голяма прецизност на цветовете в сенките и тъмните зони от преди Panasonic включва допълнителни слоеве в LUT данните с информация за по-тъмни нива.

Ах, това черно!

Panasonic TX-55FZ800E е оборудван и със специален филтър на екрана, наречен Absolute Black Filter. Той е способен дори да поглъща околната светлина, елиминирайки всякакъв тип отражения, така че черните зони в картината да са максимално прецизни и действително да изглеждат черни, особено в светло помещение.

В отговор на изискванията на професионалните потребители от Холивуд Panasonic разшири диапазона и намали интервала между стъпките на калибриране в най-тъмните зони на RGB и гама-скалите. TX-55FZ800E поддържа ISF (Imaging Science Foundation) настройки за калибриране с нови точки на калибриране през 5 процента и – за първи път в бранша – през само 2.5 процента за яркостта. Така потребителите имат възможност за изключително прецизен контрол там, където е най-необходим – точно над напълно черното в тъмните сцени.

HDR в нова светлина

Вече стана дума за новия стандарт HDR 10+, който се очаква да бъде прилаган в бъдещите Ultra HD филми, както и в предстоящите да се появят Ultra HD Blu-ray плеъри от по-висок клас. Освен него OLED телевизорите на Panasonic предлагат и поддръжка на HDR10 – стандартния HDR формат, който се съдържа в UHD Blu-ray формата и в 4K HDR съдържанието, поточно предавано от услуги като Netflix, Amazon и YouTube. Също така всички модели предлагат и поддръжка на HLG – HDR формата за телевизионно излъчване, който се очаква да бъде все по-широко използван в близко бъдеще.

Panasonic добави и нова функция Dynamic Scene Optimizer (Динамично оптимизиране на сцени), която използва специален алгоритъм за анализ на картината, имитиращ динамични метаданни при възпроизвеждане на образ от стандартен HDR10 източник. Нещо повече, новата функция Auto HDR Brightness Enhancer (Автоматично увеличаване на яркостта при HDR) осигурява на зрителите оптимално възприемане на творческата идея чрез ръчна или автоматична настройка на начина на изобразяване на HDR съдържание в светло помещение.

Звук, какъвто не сте очаквали

Както подобава на име като Panasonic, специално внимание е обърнато и на звука в телевизора. Макар вградените говорители да се вписват невидимо в тънкия му профил, качеството е сред най-добрите, които се предлагат от вградена система, и за това заслуга имат специалистите от легендарната аудио марка Technics – също част от концерна Matsushita Electric.

Готов за игри

Panasonic не забравя и геймърите, чийто брой все повече расте. TX-55FZ800E ще ги очарова със своята 4K HDR картина и по-краткото от всякога време на реакция. Специалният гейминг режим използва изключително бърза обработка на изображенията за пресъздаване на ясни и детайлни образи дори при 4K HDR игрите, в които има бързи движения и се изисква светкавична реакция.

Лесно управление с глас

На прага на 2019 година всичко трябва да е лесно и телевизорът да разбира нас, а не обратното. Точно затова Panasonic предлага режим на гласово управление, с помощта на който можете да извършвате най-честите операции като смяна на канал или усилване/намаляване на звука. Това е приложимо и в случай че използвате смарт говорител за управление на уредите в дома като Amazon Alexa например. Сега вече спокойно можете да готвите, без риск от принуда да гледате долнопробен сериал след края на любимото си предаване или можете просто да кажете на телевизора да се изключи, след като ръцете ви вече са заети на излизане от дома.

Тагове: