Samsung UE-65HU8500 е флагманът сред телевизорите на компанията за тази година. Днес, 24 април, той беше представен на специално събитие в кино „Арена“. Трудно е да се изтъкне само едно нещо като „най-интересно“, тъй като 65-инчовият модел идва с изключително богатство от функции. Но може би най-впечатляващото още от пръв поглед е дизайнът, открояващ се с плавната извивка на LED панела.

 

Изпълненото обещание

Още в началото на 2013 година, на изложението CES в Лас Вегас, Samsung показа първия OLED телевизор с нестандартен дизайн – лека извивка на дисплея, каквато имат и екраните в киносалоните. И по-късно през същата година представители на компанията казваха, че бъдещето е на извитите телевизори, както и че Samsung ще продължи да работи по тяхното развитие. И ето че флагманът за 2014-а е именно 65-инчовият представител на серията HU8500, който е с „вдлъбната“ извивка на панела и идва с редица технологии, които усъвършенстват атрактивната, но досега малко спорна технология на дисплеите с нестандартна форма.

 

UHD резолюцията като условие за бъдещето

UE-65HU8500 идва с 4K (Ultra HD) панел, като разполага с четири HDMI 2.0 порта, поддържащи 50/60 Hz UHD плейбек. Отделно новият стандарт MHL 3.0 позволява възпроизвеждането на 4К формати до 2160p при 30 кадъра/секунда. Както и при миналогодишните UHD телевизори на компанията, тук интерфейсите са локализирани в специална външна кутия – One connect box.

От една страна, това позволява максимално компактния дизайн на 65-инчовия мастодонт и стилния обков на панела му с рамка, ненадвишаваща един сантиметър.

От друга страна, външната кутия дава възможност за ъпгрейд на хардуера и софтуера. Например ако се появи нов HDMI стандарт, просто сменяте съответния компонент от външната кутия, без да правите инвестиция в чисто нов телевизор.

 

„Мозъчните тръстове“ на модерния телевизор

Чудесната свързаност чрез външната кутия е просто началото на възможностите, които можете да очаквате от този телевизор. Като флагман той е длъжен да бъде най-доб­рият сред най-добрите, затова Samsung не са пестили средства за осигуряване на изключителна изчислителна мощ за всяка възможна операция. Подсветката на панела разполага с позоново затъмняване (local dimming) и тъй като говорим за UHD резолюция и голям диагонал, с тази сложна задача се е заел Quad Core Plus процесор с честота 1.8 GHz. По данни на производителя той е до два пъти по-бърз от „мозъците“ на миналогодишните телевизори на компанията.

С такава изчислителна мощ се постига и по-прецизно преоразмеряване от HD до Ultra HD резолюция. Четириядреният процесор се използва и за светкавичните изчисления в новата технология PureColor, настройваща цветовете по седем пъти повече параметри спрямо аналозите й в най-добрите модели от 2013-а.

 

Особеното на първия за Samsung комерсиален LED телевизор с извивка

Досега компанията залагаше на OLED технологията, що се отнася до нестандартната форма на екраните. Затова може да се каже, че 65-инчов извит флагман, базиран на LED технология, е смела иновация на компанията за 2014 година и тя е вложила в нея всичко необходимо „експериментът“ да бъде неустоимо успешен.

Режимът Professional Calibration позволява да настроите телевизора с инженерна прецизност. Разполагате с опцията да разширявате цветовата палитра в областта на извивката, така че да няма загуба в тоналността и гамата, ако гледате телевизора от определен ъгъл.

По-малките LED телевизори с извит екран показват най-доброто от себе си, ако застанете точно пред тях, в т. нар. sweet spot. При големите диагонали, с какъвто идва този 65-инчов модел, автоматично се уголемява и зоната, в която можете да седите срещу телевизора и да виждате образ с оптимално качество. Важи както за 2D картини, така и за 3D-то, базирано на активни очила.

 

Много футбол и 3D без очила

Auto Depth Enhancer е алгоритъмът, който анализира отделните зони на изображенията и автоматично настройва контраста така, че съчетан с извивката, да създава 3D ефект и без очила. Особено актуален за предстоящото лято е и режимът Football. Наред с това, че прави специални настройки на картината за този спорт, позволява автоматичен запис върху USB носител на най-добрите моменти от мачовете. Това се постига чрез анализиране на емоционалните възгласи от публиката.

 

И разбира се - SmartHub 2014

Флагманът на Samsung естествено идва с най-новата версия на смарт платформата. На първо място ще забележите, че е подобрен дизайнът на менютата, познати от предишното поколение. Освен това сега те са само два. Apps съдържа всички инсталирани приложения. От него можете директно да инсталирате и нов софтуер, без – както доскоро – да кликвате на иконата Samsung Apps. Менюто Multimedia обединява два от трите панела, познати ни от SmartHub 2013. А именно Social и Video/Music/Photos.