Мобилните плащания се опитват да се популяризират от няколко години, но успехът им все още е ограничен. Дори големи платформи като Google Wallet не успяват да съберат критична маса, но 2015 г. изглежда ще бъде годината, в която това ще се промени. Apple Pay прави сериозна заявка за успех, но конкурентната Current C, подкрепена от някои корпоративни гиганти, може да се окаже спънка. Услугите и хардуерът на Square също не са за подценяване: те дават възможност на малки търговци да приемат разплащателни карти, без да инвестират в скъпи терминали и абонаменти. Пазарът е невероятно интересен и нищо не е напълно сигурно: свидетели сме на най-голямата революция при плащанията при точката на покупката, но и при онлайн търговията. Докато конкурентната среда е повече от ожесточена в Северна Америка (най-вече САЩ), повечето платформи за мобилни плащания изобщо не работят в България. Теоретично четците за безконтактни плащания, които работят с PayPass (NFC), ще поддържат големите услуги, но това далеч не се случва автоматично. Ако искате да започнете да плащате с мобилното си устройство още днес в България, със сигурност трябва да обърнете внимание на Mobb на Борика - Банксервиз.

 

Видео

 

Какво е Mobb?

Mobb е услуга за мобилни плащания, която работи с приложения за iOS, Android и Windows Phone. За да я използвате, е достатъчно да свалите приложението на своя смартфон и да имате сметка в една от поддържаните банки: ЦКБ, СИбанк, Общинска Банка, Д Банк, Инвестбанк, Токуда Банк или Интернешънъл Асет Банк.

Mobb позволява да плащате с мобилния си телефон на 200 локации в България, като списъкът не спира да расте. В част от тях може да използвате безконтактно плащане чрез RFID стикер, но основният метод се базира на уникален код, който се въвежда в терминала. Mobb позволява още да заключвате картата си, да изпращате пари на други потребители и да проверявате последните наличности и транзакции.

 

Регистрация

Приятно е, че регистрацията се извършва директно онлайн и няма да се наложи да напуснете комфорта на дома или офиса си, за да получите физическо одобрение от банката. Ако по някаква причина този метод не ви устройства, може да използвате и банкомат на съответната банка, макар първият метод да е много по-лесен.

След като получите кода за регистрация, просто трябва да влезете с него в мобилното приложение, комбинирайки го с мобилния си номер. Налични са два абонамента с изключително достъпни цени. Срещу 7.20 лв. годишно получавате само информационните услуги, а срещу 14.40 лв. годишно се добавят и платежните. Може да ъпгрейднете до по-пълноценния план по всяко време.

 

Услуги

Интерфейсът на Mobb е еднакъв под всички платформи и надали ще ви е трудно да се ориентирате в него. След като се логнете и въведете паролата си, ви посрещат няколко големи бутона: портфейл, превод, настройки и съобщения. В долната част на дисплея е основният бутон "Направи плащане", който вероятно ще използвате най-често.

Първият таб позволява да видите всичките си карти на едно място и да ги заключите/отключите, да проверите наличностите и последните пет транзакции. Заключването и отключването е безплатна услуга за всички и може да бъде изключително удобна за моментална реакция, ако загубите картата си или тя бъде открадната. Картите са представени с големи изображения, които отговарят на физическия им дизайн.

Екранът превод позволява да преведете пари на друг Mobb потребител, ако използвате съответния план. Достатъчно е да въведете номера му (може да го изберете от контактите), да уточните сумата и да добавите опционално съобщение. Настройки и Съобщения са секции, които вероятно ще посещавате по-рядко. В първата може да въдете името и мейла си и да изберете език за менюто, а във втората са съобщенията с новини от Борика - Банксервиз.

Най-важната възможност, разбира се, е плащането. Достатъчно е да натиснете бутона и да съобщите генерирания код на касиера. Разбира се, трябва да се намирате в търговски обект, който приема Mobb плащания. В някои от поддържаните магазини и институции може да плащате и с RFID стикер. Преди плащания на стойност 50 лв. трябва да въведете петцифрената си парола отново. След кратък период на неактивност приложението изисква да въведете паролата си отново, така че не се притеснявайте, че някой може да използва смартфона ви, за да пазарува без ваше съгласие.

Mobb е един от малкото начини да осъществяваме мобилни плащания в България. Поддръжката все още е относително ограничена, което е характерно за повечето подобни услуги. Все още не сме достигнали момента, в който можем да излезем от дома си напълно спокойно, без да носим карти или пари в брой, но постепенно се доближаваме до него. Инициативата на българска компания да навлезе в подобен високотехнологичен сегмент е страхотна новина.

Свалете Mobb за iPhone, Android и Windows Phone.

Най-четени
Всички

Xiaomi представи телефон, който варира от $400 до $7000

86 | 21.07.2019
Още от Tech

Fortune разкри годишната си класация на 500-те най-големи компании в света

11 | 23.07.2019