В последните години терминът камерафон напусна технологичното пространство, тъй като беше почти асимилиран. Днес всеки смартфон, дори по-нисък клас, може да се похвали със сериозни мегапиксели, но както, сигурен съм, всеки един от вас знае, това не е най-важното. Какво означава да направиш 8-мегапикселова снимка, ако технологията зад нея е максимално изтънена? Означава голямо изображение, но с лошо качество. Никой няма нужда от това.

В рамките на седмица имах възможността да използвам Lenovo Vibe Shot, който приятно ми напомни именно за споменатия по-горе термин. Добрата новина е, че тук мегапикселите са само началото...

 

Видео

 

 

Камерафон излъчване

Vibe Shot беше представен на MWC 2015 и съвсем честно мога да заявя, че прес снимките ме подлъгаха. На тях той изглежда по-голям и груб, отколкото всъщност е. Профилът е 7.3 мм, а теглото – 145 г. Тези размери, комбинирани с 5-инчовия дисплей, правят апарата много удобен за работа с една ръка.

 

 

Комбинацията от анодизирана метална рамка и стъклен преден и заден панел не е нещо ново, но от Lenovo успяват да придадат силна индивидуалност на телефона. Основният „виновник“ е гърбът, който се доближава до облика на някои по-стари фотоапарати. Сивата лента, скрита под Gorilla Glass 3 стъклото, наподобява изтъркан метал и е акцент, който приветствам. Разположението на самата основна камера е в горния ляв ъгъл. Това, комбинирано с най-приятната изненада – физическия бутон за снимане, предразполага да използвате телефона точно сякаш е фотоапарат.


 

От дясната страна на металната рамка са физическите бутони за контрол на звука, включване и изключване, спусък за снимане (с две позиции – при половин натискане фокусира) и превключ­вател – с едно движение преминавате от автоматичен към професионален режим. От лявата страна е слотът за 2 SIM карти (едната е 4G) и този за microSD картата (до 128 GB).

Предният панел наподобява лицето на многослойния Vibe X2 – сякаш дисплеят е наложен слой, а рамката е леко издадена около него. Солидното излъчване на Vibe Shot ми допадна въпреки някои дребни забележки – издадената рамка, която се усеща леко неудобно в ръката, и отпечатъците, които остават по стъкленото покритие.

 

 

Оптималният хардуер

Започвам от страхотния 5-инчов дисплей. Бързо ще се аргументирам за силния епитет. В последната година постоянно говорим за QHD екраните в топ моделите. Днес Full HD резолюцията не звучи толкова бляскаво на хартия, но изглежда отлично на практика – цветовете са наситени, образът е чист, а светлината – ярка. Сериозна роля има и IPS матрицата, която бележи качествено присъствие и с широкия зрителен ъгъл. Друг плюс на FHD резолюцията е по-ниската консумация на енергия. Процесорът е 8-ядреният и 64-битов Snapdragon 615, а компания му правят 3 GB RAM и 32 GB вътрешна памет. Батерията е 2900 mAh и е напълно достатъчна за ден с умерено интензивна работа.

 

Общото впечатление от бързината и трудоспособността на Vibe Shot е в границата на положителното. В общия случай нямах никакви проблеми с работата, но присъстваха и изключения. В някои ситуации се усеща забавяне при пускането на дадено приложение или при излизане от меню. Не мисля, че виновник тук е хардуерът, а по-скоро приятните, но пренаситени анимации из менюто. Това логично ме отвежда към операционната система и…

 

Пълна промяна

Lenovo модифицира мобилната операционна система на Google, която тук е Android 5.1 Lollipop. Vibe UI, както се казва „кожата“, предлага сериозни варианти за персонализация, настройки и улеснен начин на работа – всички приложения са разположени на работния плот и могат да бъдат комбинирани в папки. Сред по-интересните възможности са функцията за пестене на батерия, която е придружена и от възможност за контрол на процесите на заден фон. Можете да намалите и консумацията на графичния чип и дисплея.

 

Самият интерфейс приема философията за простота и удобство, която Google наложи чрез Lollipop и Material Design, въпреки че в някои теми иконите не са хармонични с останалата част от дизайна. Подобна е ситуацията в мултитаскинг менюто, където прозорците са леко смачкани.

 

Въпреки че работата с 5-инчовия дисплей не е трудна, от Lenovo добавят функцията Wide touch. Тя извиква „плаваща“ икона, от която се отваря малко меню с преки пътища (дори бутон за заключване, ако физическият ви е неудобен). Интересно е и присъствието на Secure Zone. Тази функция, ако бъде активирана, заключва телефона и скрива някои от приложенията (по избор на потребителя).

 

Повече за камерата - на страница втора

 

Звезда на шоуто

Дойде време в светлината на прожектора да влезе камерата. Ще започна с предната, която е 8 MP. Целта? Разбира се, по-добро селфи. Наличен е ефект за разкрасяване, а самата снимка може да се направи чрез бутона, но и чрез жест (помахване с ръка). По-интересна е функция­та Fill Light. Тя осветява частта от дисплея, която не е заета да показва прекрасните лица пред сензора. Това помага при по-ниска светлина.

 

 

Основният сензор е 16 MP, BSI (задно осветен), с 6-модулна леща, тритонна светкавица, оптична стабилизация, автоматична настройка на цветовете според заобикалящата светлина и бленда f/2.2*. За финал оставих и лазерния автофокус за по-прецизно и бързо фокусиране. Камерата на Vibe Shot заснема видео с Full HD резолюция, което е леко изоставане от постиженията на флагманите, които достигат до QHD. Не мога да кажа, че това е проблем, тъй като към момента заснемането на клипове с толкова висока резолюция не е практика. Това е в хардуерно естество, а сега е време за функциите.

Както споменах по-горе, налични са два режима за снимане – автоматичен и т.нар. професионален. При първия смартфонът прави всички настройки, а вие просто снимате. Това не означава, че е скучно. Ако включите функцията Smart composition, софтуерът ще ви помогне да направите по-добра снимка. Може да ви каже да се приближите до обекта или да се отдалечите, а когато всичко е точно, ще ви подкани да снимате.

 

 

Професионалният режим предлага сериозен контрол върху настройките – ISO, баланс на бялото, дълбочина на полето, експозиция и скорост на затвора. Налични са и няколко готови сцени, сред които панорама, артистичен нощен пейзаж, артистично HDR и боке.

 

 

От Lenovo са обърнали много сериозно внимание на камерата и в голяма част от ситуациите тя се справя добре, но в други – сякаш под възможностите си. В някои кадри липсват детайли в по-отдалечените обекти, а цветовете са размити или преекспонирани. Собствени впечатления можете да добиете от следващите кадри (натиснете върху снимката, за да я видите в оригинална резолюция):

 

Повече от красива опаковка

Vibe Shot е отлично изглеждащ смартфон, оборудван с оптимален хардуер. Работата с него е бърза, а редките забавяния могат да бъдат отдадени по-скоро на честите анимации в менюто. Камерата е удобна, а наличните режими дават достатъчно свобода – както ако не желаете да се занимавате с настройки, така и ако предпочитате да контролирате изцяло снимката.

 

 

След като известно време работих с телефона, ще отговоря на трите въпроса, които всеки би си задал, когато прави избор:

Хареса ли ми дизайнът на Vibe Shot? Да, той има много приятна индивидуалност и се усеща добре в ръката
Как се справи камерата? В голяма част от случаите – много добре. Въпреки това очаквах малко повече от нея.

Общо впечатление? Положително – дребните недостатъци не могат да надвият силните страни на Lenovo Vibe Shot. 

 


*Добавена корекция

Оцени:
Рейтинг: 4
Най-четени
Всички

Китайци искат да залеят пазара с 1 милион електрически коли на година

169 | 15.06.2019
Още от Tech

Tesla доставя по 1000 коли дневно в рекордно за нея тримесечие

191 | 16.06.2019