През последната седмица имах възможността да използвам един от най-новите смартфони на Lenovo - S90. Устройството се позиционира между средния и високия клас, но дизайнът му определено може да се класифицира като премиум. Комбинацията от метал, S-AMOLED дисплей и отлична производителност ми допадна. Научете защо в долните видео и текст. 

Видео

Дизайн, изработка и ергономия

Lenovo S90 е относително малък за размера на дисплея си. Рамката около екрана е сведена до минимум. Най-много място заемат трите капацитивни бутона под дисплея. Изглежда концепцията за физически бутони ще се запази, макар Google да предпочита всички да използват екранни. Самият аз предпочитам решения като Nexus 6, но оценявам, че много потребители са фенове на капацитивните бутони.

Lenovo S90 е изработен от алуминий с изключение на пластмасов елемент в горната част на корпуса, който служи като прозорец за радио модулите. Дизайнът на устройството го кара да изглежда значително по-скъпо, отколкото е в действителност. Винаги съм предпочитал метални смартфони и S90 не е изключение. Заоблените ръбове се усещат приятно в ръката и правят смартфона по-лесен за работа с една ръка. 5-инчовият дисплей всъщност не е особено голям, имайки предвид размерите на смартфоните, които излизат в последните няколко години. Нямах никакъв проблем да го използвам с една ръка, включително да стигам до панела с уведомления. Бутонът за отключване е разположен директно под палеца върху десния профил, а левичарите могат да го натискат с показалец или среден пръст.

 

Дисплей

S90 разполага с 5-инчов S-AMOLED дисплей с резолюция 1280 х 720 пиксела. Пикселите на инч са 294 и макар резолюцията да не е 1920 x 1080, не мога да кажа, че успях да ги забележа. Остротата на човешкото зрение варира повече, отколкото много от нас предполагат, но не за пръв път заявявам, че не забелязвам подобрено ниво на детайл след минаване на гъстота от 300 пиксела на инч.

S-AMOLED панелът е изключително ярък, наситен и контрастен. Цветопредаването вероятно не е най-точното на пазара, но снимките, видеата и игрите изглеждат страхотно и много потребители предпочитат хиперреалистичния ефект, който технологията създава.

Приятно е, че дисплеят приема жестове в заключено състояние. По този начин може да стартирате конкретно приложение, рисувайки символ с пръст, докато екранът е неактивен. По подразбиране имате възможност да отключите директно в камерата или да стартирате Chrome.

 

Статията продължава на следващата страница.

Хардуер и производителност

Смартфонът използва SoC Qualcomm MSM8916 Snapdragon 410 с четири ядра и тактова честота 1.2 GHz. В комбинация с 2 GB RAM устройството се справи безпроблемно с всички задачи, с които го натоварих. Актуалните игри с по-интензивна 3D графика вървят плавно, същото се отнася и за всички интерфейсни анимации. Действително Snapdragon 410 не оглавява бенчмарк тестовете, но това надали е съществено за повечето потребители.

Може да избирате между два варианта: с 16 GB или с 32 GB вградена памет. Добре е да имате предвид, че S90 не разполага със слот за карти памет. Устройството има двоен слот за microSIM карти. И двете остават активни в стендбай.

Батерията е с капацитет от 2300 mAh и се справя с около ден стандартно използване, но при по-сериозно натоварване може да се наложи да я заредите и по-рано.

 

Камери

Lenovo S90 разполага с две камери. Задната е с резолюция от 13 MP и 1/3.2-инчов сензор. Представянето й при слабо осветление надскочи очакванията ми. Определено може да се забележи известна доза шум, но повечето смартфони в ценовия клас, които съм тествал преди, имат с една идея по-слаби камери.

Предната камера е доста по-интересна и няма как да не отбележим насочеността й към потребителите, които си правят селфита често. Тя е 8 MP-ова и разполага със светкавица. Това е първият смартфон с подобна функция, който съм имал възможност да използвам. Както може да видите във видеото, предната светкавица, също като задната, може да се използва в постоянно включен режим или само по време на снимка.

 

Софтуер

Устройството използва силно модифицирана версия на Android 4.4.4 KitKat. Все още не разполагаме с официална информация дали S90 ще получи ъпдейт до Android Lollipop, но е логично това да се случи.

Вече писахме за интерфейса на Lenovo в ревюто на Vibe X2. Той премахва разграничението между началния екран с приложения и уиджети и списъка с всички приложения, което ми допада. Като iOS потребител никога не съм виждал смисъла в него. Промените в интерфейса са най-вече визуални, но екипът на Lenovo добавя и някои функции, които липсват в чистата версия на Android. Може да избирате различни режими на работа (например Среща, Обяд, Сън), които са конфигурирани с различни настройки, подобно на профилите, познати ни от близкото минало на мобилните телефони. Интерфейсът може да се персонализира чрез теми. Те включват алтернативни икони, методи за отключване и други дълбоки промени. Разбира се, може да инсталирате и допълнителни теми.

 

Lenovo S90 е отличен избор, ако имате нужда от смартфон със здравословен баланс между цена и спецификации. Устройството изглежда страхотно, има повече от добър дисплей, предна камера със светкавица и не на последно място - два слота за SIM карти. В комплекта идват и прозрачен калъф и протектор за дисплея.

Най-четени
Всички

Xiaomi представи телефон, който варира от $400 до $7000

86 | 21.07.2019
Още от Tech

HICOMM Exclusive: Lenovo Yoga S940 - следващо поколение мобилност (ВИДЕО РЕВЮ)

14 | 22.07.2019