През последната седмица имах възможността да превърна Lenovo Vibe X2 в основния си смартфон. Не бях твърде добре запознат с устройството, което направи изживяването ми още по-интересно и обективно. В морето от нови смартфони през 2014 г. бях забравил, че този модел ще достигне до местния пазар, и го бях категоризирал като по-скоро екзотично устройство, което надали ще видя някога.

След като прекарах почти седем дни с Vibe X2, останах приятно изненадан от представянето на смартфона, особено имайки предвид ценовия му клас. Разбира се, най-ключовата му характеристика е оригиналният дизайн, който ми напомни за близкото минало, когато смартфоните имаха по-смели и разнообразни корпуси.

Видео


Дизайн и изработка

Lenovo Vibe X2 няма как да бъде сбъркан с друг смартфон на пазара днес. Ако си търсите устройство, което да привлича вниманието и да генерира "Уау!" реакции, то Vibe X2 определено ще ви допадне. Профилът на дебелия 7.3 мм смартфон е разделен на четири магнезиеви слоя в допълващи се цветове. Тествах златистата версия, но са налични също неутрална и червена. Самият аз съм фен на доста по-стерилни и незабележими решения, но смелостта на дизайнерите на Lenovo е нещо, което трябва да се случва по-често. Живеем във време, в което е трудно да различим голяма част от смартфоните и таблетите на пазара, а копирането на дизайни на други компании е ежедневие. Радвам се, че Lenovo вярва в собствените си възможности и идеи и има достатъчно прогресивен мениджмънт, за да позволи съществуването на толкова смело устройство. Както споменах в увода, Vibe X2 ми напомня за първата половина на миналото десетилетие, в която всеки следващ мобилен телефон имаше смел и различен дизайн.

Четирите слоя са предимно декоративни, но подсказват за една от интересните възможности на Vibe X2, която, за жалост, нямах възможност да тествам. Тя позволява да включите допълнителен, пети слой, който действа като хардуерно разширение. Той може да добави по-силен звук или втора батерия, без да прави смартфона много по-дебел. Допълнителните модули се прикрепят към устройството без нужда от инструменти или разглобяване. Достатъчно е да ги щракнете, както подсказват кръглите контактни точки на гърба.

Връщайки се към по-стандартните дизайн особености, Lenovo Vibe X2 е покрит с напълно олеофобен слой, който не позволява да оставяте пръстови отпечатъци. Технологията работи отлично.

 

Хардуер, производителност и батерия

Vibe X2 се позиционира между средния и висок клас. Устройството разполага с 8-ядрен чип MediaTek MT6595m True8Core, 2 GB RAM памет и 32 GB вградена памет. По време на тестовете ми се представи напълно задоволително, не забелязах нито едно забавяне или падане на каданса на анимациите. Дори тежки игри като последната версия на Real Racing работят без никакви забележки.

Дисплеят на Vibe X2 е 5-инчов, с резолюция от 1920 x 1080 пиксела. Моделът е един от по-малките смартфони, които съм използвал в последните няколко месеца и няма как да не споделя, че това ме радва. Смартфоните над 5 и дори 5.5 инча имат своите предимства за някои потребителски групи, но аз все още предпочитам относително малки устройства, които могат да се използват с една ръка. Vibe X2 има тънки рамки около дисплея и е по-скоро висок, отколкото широк, което улеснява допълнително удобния захват с една ръка.

Батерията е с капацитет от 2300 mAh и се справя с около ден сериозно натоварване, но надали ще успее да издържи през първата половина на следващия, ако използвате смартфона си активно. При по-умерено натоварване това би трябвало да е възможно.

Камери

Основната камера на Vibe X2 е с резолюция от 13 MP, а предната е 5 MP-ова. И двата сензора се справят точно както очаквах, без сериозни изненади по отношение на детайла, снимането при слаба светлина и цветопредаването. Стандартно за повечето съвременни смартфони, снимките са с една идея по-изострени, отколкото бих искал. Предпочитам да запазя контрола върху остротата и да се възползвам от него при обработка на компютъра или директно на смартфона, но осъзнавам, че повечето потребители използват снимките си директно или добавят филтри.

Интересни са допълнителните възможности за снимане с предната камера. Освен да натиснете спусъка, може да използвате целия екран, както и една от двете гласови команди. Това обаче не е всичко: Vibe X2 може да прави селфита и три секунди след мигване, както и при махване с ръка. Сензорът на предната камера се справя супер дори при по-слаба светлина и със сигурност ще допадне на феновете на селфитата.

 

Софтуер

Lenovo Vibe X2 идва с Android 4.4 KitKat, който, стандартно за Lenovo, е тежко модифициран както визуално, така и функционално. Тенденцията за премахване на списъка с всички приложения е видима и тук. Вместо това всичко се случва на хоумскрийна, където може да разположите всички приложения и уиджети, които използвате.

Скинът на Lenovo поддържа теми, които не просто подменят икони и шрифтове, но и променят начина, по който отключвате устройството. В някои варианти имате бърз достъп до няколко приложения още от екрана в заключено състояние.

Таск мениджърът напомня този в iOS, комбинирайки хоризонтални превюта на последно използвани приложения и техните иконки.

 

Заключение

Lenovo Vibe X2 е интересна комбинация от нестандартен дизайн и мощен хардуер. Обикновено устройствата с толкова смела визия са таргетирани към тийнейджъри или са в ниския клас по друга причина, но Vibe X2 не оставя на заден план производителността, резолюцията на дисплея и камерите, което е похвално. Vibe X2 е един от най-добрите смартфони в този ценови клас, с който може да се сдобиете днес.

Най-четени
Всички

Телефон със селфи камера под дисплея? Ще видим след само два дни

130 | 24.06.2019
Още от Tech

Вградената в екрана камера е триумф на дизайна, но не и на фотографията

19 | Преди 13 ч.