Остава по-малко от месец до премиерата на първия епизод от новия сезон на “Игра на тронове”. Гладът за нова информация около сериала става все по-голям, а пусканите от HBO снимки определено не го задоволяват достатъчно. За това с Цветомира Панчева решихме да ви подготвим четири обзорни материала на всичко, което знаем около четирите големи сюжетни линии на предстоящия седми сезон, придружено от някои популярни и лични спекулации. Всичко, което ще видите в тези материали, е базирано само на официална информация покрай/от сериала и книгите. Ако не желаете да развалите гледането си на сериала с евентуални правилни спекулации и малки спойлери, спрете да четете тук.

Kакъв по-добър начин да започнем серията от с настоящия владетел на Седемте кралства?

Въпреки речта на провалилия се мейстър Кайбърн в последния епизод от шести сезон, че Церсей Ланистър вече е кралица на Вестерос, технически под неин контрол са само три от Седемте кралства: Кралски чертог и приходящите му земи, Западните земи около Скалата на Кастърли и Бурните земи около Бурен край, чиито истински господари от дома Баратеон са мъртви до крак.

Със сигурност срещу нея се изправя домът Тирел, господари на плодородните земи на Предела. Или по-точно - Олена Тирел, известна още като Кралицата на тръните, ще си го върне тъпкано на Церсей за смъртта на любимите й внуци. Олена вече обедини сили с Пясъчните змии, които избиха последните представители на дома Мартел (нека не обсъждаме липсата на логика в това им действие) и които контролират територията на Дорн. Заедно с бягащите от чичо си Юрон, Яра и Тeон Грейджой те се присъединиха към армията на Денерис, която пък от своя страна е твърдо решена да вземе Железния трон. А хората й са в пъти повече от 8-те хиляди войници, които се бият на страната на Ланистър. Да не говорим, че Дани си има и три доста пораснали дракона.

На заден план виждаме Неопетнени да се бият срещу бойци на Ланистър

Какво се случва с другите кралства? Северът си има нов крал в лицето на Джон Сноу. Санса Старк пък официално пое контрола върху Зимен хребет, а всички знаем с каква радост тя би забучила главата на Церсей на кол. Междувременно Долината на Арин е под контрола на Кутрето, който всячески се опитва да привлече Санса на своя страна. Речните земи на практика са без владетел, след като Аря преряза гърлото на Уолдър Фрей. Единственият съюзник, който Церсей може да получи във Вестерос, са Железните острови, чийто крал в момента е Юрон Грейджой. Впрочем в едно любопитно интервю за Daily Beast Николай Костер-Валдау - актьорът, който играе Джейми Ланистър - споменава, че Церсей ще има нов ухажор през следващия сезон. Залагам цялото злато на Тирелите, че това ще е Юрон.

Седемте кралства вече не съществуват.

Всичко, което предстои да се случи на Церсей, е логично следствие от собствените й действия. Както се казва “Каквото посееш, това ще пожънеш”. И изводът от цялата политическа картина, която ви описах, е следният: Седемте кралства не съществуват. Поне не и като обединена държава. Царуването на Церсей е обречено. Дори не е ясно дали тя ще може да контролира гражданите на Кралски чертог, след като гръмна еквивалента на Папата и любимата им кралица в атака, която безспорно е оставила и една камара обикновени хора мъртви.

Във всеки случай Церсей я очаква един интересен сезон, който най-вероятно ще й бъде последен. Вече виждаме как дори Джейми се отдръпва от нея, а от трейлърa и снимките можем да съдим, че Ланистър губят битките с Денерис. Един интересен кадър дори показва нахлуването на Неопетнени в крепост с гербовете на Ланистър. След последния трейлър можем да съдим, че това със сигурност е Червената крепост. Лудата кралица съвсем скоро ще получи своя трагичен финал. Най-вероятно - преди края на седми сезон.

Неопетнените нахлуват в замък, украсен с гербове на Ланистър. След втория трейлър вече със сигурност можем да кажем, че това е Червената крепост.

Никога не съм крила, че Церсей е любимият ми герой в “Игра на тронове”веднага след патриарха на дома Тивин Ланистър. Самопричинената параноя и деградация на психиката на Церсей са сред най-интригуващите аспекти както в книгите, така и в сериала. И всичко това - причинено от едно пророчество. Това на Маги Жабата. Видяхме част от него в първия епизод на сезон 5. Видяхме и как то беше напълно изпълнено и трите деца на Церсей бяха покрити със златни плащеници. В сериала обаче не чухме последната част от пророчеството, което гласи, че когато и трите деца на кралицата са мъртви, ще дойде нейният ред. И тя ще бъде убита от “малкия си брат” (валонкар), който ще "удуши" живота от нея.

През целия си живот Церсей смята, че “малкият брат” е Тирион. Факт, който подхранва омразата й към него, макар, по думите на Оберин Мартел, да знаем, че злобата на Церсей срещу Дяволчето е започнала от самото му раждане. От години в Game of Thrones общността обаче се върти друга теория, която изглежда ни беше елегантно потвърдена в първия трейлър на сезона.

Както виждате, Церсей стои върху гигантска карта на Вестерос. Интересна е позицията й на нея - точно в областта Шийката, където се намира Ров Кейлин - крепостта, запречваща пътя към и от Севера. Джейми от своя страна стои в областта Пръстите (от където е родът на Питър “Кутрето” Бейлиш). Изглежда създателите на шоуто ни подсказват, че Кралеубиеца ще затвърди името си и след като вече е убил един Луд крал, следва да вземе живота и на една Луда кралица.

Какво точно ще се случи? Според мен Церсей напълно ще прекрачи границата на разумa, точно както е сторил Ерис Таргериан преди нея. Както вероятно ви е известно, Лудият крал е заредил буркани с Адски огън под целия Кралски чертог. Джейми го убива, когато той нарежда на пиромансърите да гръмнат столицата. Предполагам аналогията между Церсей и Ерис ще продължи в точно тази насока. От трейлърите може да отсъдим, че Армията на Ланистър е напълно разгромена от дотраките, Неопетнените и драконите на Дани. След като Церсей види, че няма как да спечели срещу Денерис, тя ще унищожи Кралски чертог. Да, не само ще опита, но и ще го направи. Това ще сбъдне видението на Денерис от втори сезон на изпепелената тронна зала в Червената крепост и ще бъде последната капка за Джейми. Той ще убие сестра си и любимата си и вероятно веднага след това ще вземе собствения си живот. Така ще се изпълни и неговото собствено желание от сезон 5: “да умра в ръцете на любимата ми”.

Сигурно като мен в един момент сте си мислели, че е сняг. Сега съм на 90% сигурна, че е пепел, а покривът е бил изтърбушен от Адски огън

Това изглежда като подходящ романтично-трагичен край за двамата Ланистър. Както Церсей казва на Нед Старк в първи сезон, “Дойдохме заедно на този свят. Принадлежим заедно”. И изглежда ще си отидат заедно.

За Джейми убийството на Церсей е логичната последна стъпка към реабилитацията му от “лош” към “добър” герой. И нещо повече. Той ще получи онзи “сладко-горчив” край, който Джордж Мартин иска за своята поредица.

За Церсей този край, облян в “огън и кръв”, изпълнява докрай пророчеството на Маги Жабата. И как тя ще бъде заменена от “по-млада и по-красива кралица”. В лицето на жената, на чийто дом принадлежат тези думи. Денерис Таргериан.

Следващата седмица продължаваме с фокус върху Денерис и инвазията й на Вестерос. Дотогава посетете Facebook страницата на нашите прителите от Гейм аф Тронс за малко вестероски хумор.

Най-четени
Всички

Последните новините за Netflix са катастрофални. Услугата губи програми, потребители и сигурност

53 | 19.07.2019
Още от Play

Първият тийзър на The Witcher изглежда зашеметяващо добре! (ВИДЕО)

144 | 20.07.2019