Когато нещо толкова епично и дългоочаквано като седми сезон на „Игра на тронове“ е наближило с пълна сила, а в средата на юли ще избухне в пълната си прелест, с Вирджиния Кирова не можехме да не направим поредица от превюта за това, което знаем до момента. Не само защото предсказанията и теориите са безкрайно интересни, но и защото сериалът го заслужава. Комплексният, гъстонаселен свят на сагата е изпълнен с обичани герои и още по-обичани интриги. И с развитието на историята, в цели шест сезона гледахме как борбата за власт и сядането на Железния трон руши семейства, унищожава взаимоотношения, причинява смърт и се заплита все повече от различни страни. Вече прочетохте за всичко очаквано от страната на настоящия владетел на Седемте кралства – не друг, а Церсей Ланистър. След като всички деца на Церсей загинаха трагично, можем да сме напълно сигурни, че ни чакат изблици на лудост и безмилостен брутализъм от нейна страна. Към нея обаче се приближава някой, който може да се окаже най-тежката заплаха до момента. Дойде моментът да си поговорим за Денерис Таргариен, Първа с това име, Родената в буря, Неизгоримата, Майка на дракони, Халееси на ездачите на Дрого, Трошачката на окови, Кралица на Андалите и Кралица на Седемте кралства на Вестерос. И ако прочетохте това благозвучно име на един дъх, то – поздравления! Малцина са тези, които успяват. Ето и страната на Денерис в конфликта и какво можем да очакваме според всичко, което знаем до днес. По-долу разисквам информация от трейлърите, предсказания, теории и разкрития за това, което ще се случи. Ако не искате да знаете – спрете да четете дотук.

Армията, която идва

Първото и най-важно, което знаем със сигурност, е, че след шест сезона отлагане Денерис (или Дани) най-после ще стъпи на родна земя. Феновете със сигурност чакат този момент от години и въпреки че събирането на сериозна армия не е за подценяване, все пак чакането беше леко изнервящо. Дани обаче съумя да получи подкрепа от много страни: тя има армия, по-голяма от тази на Егон Завоевателя при неговата инвазия. Да започнем от флотилията й: тя получи подкрепата на Желязната флота на Грейджой, в съюз с Яра и Теон. Флотите на Мартел и Тирел също са нейни, благодарение на Варис. Да не забравяме и останките от Робовладелската флота, която беше пометена при Мирийн. Общо изчисленията са за над 500 кораба, отправили се към кралството, полагащо се на Дани по рождение.

Яра и Теон Грейджой се присъединиха към армията на Денерис, но битката за собственото им наследство, завзето от чичо им, съвсем не е приключила. От трейлърите можем да отсъдим, че ги очакват епични морски битки срещу флотата на Юрон, от които вероятно няма да завършат победители. 

Наземната армия на Денерис е най-голямата такава в историята на „Игра на тронове“.

Колкото до пехотни войски – Дани има 8000 Неопетнени, над 100 000 дотраки воини и около 5000 железнородни. Tя разчита на сериозни съюзници в лицето на Дорн, Тирелите и Мартелите, които таят сериозна омраза към Церсей. Нито Северът, нито Ланистърите могат да се похвалят с такава армия – в случая на Северняците, дори с добавяне на допълнително количество рицари от Долината, те нямат да станат повече от 30 000. Ланистърите пък загубиха повечето си военна сила във Войната на петимата крале и сега имат също около 10 000, с добавени около 2000 Златни плаща в Кралски чертог.

Денерис разполага с над 500 кораба, събрани от съюзите с поддръжниците й 

Летящата смърт

Дрогон, Визерион и Регал са трите (вече) огромни дракона, които, макар и своенравни, се подчиняват на всеки жест и дума на Дани, сякаш наистина са й деца. В шести сезон тя вече ги язди и доказа, че зверовете й наистина са летящата смърт – а сега тази унищожителна сила настъпва към Вестерос. Но не всичко ще мине по мед и масло – войната за Дани ще е на два фронта и драконите ще са първото, към което ще се насочат враговете й.

 

Приоритетът ще бъде да се отстрани поне един от тях и може би точно това ще се случи.

Едно от по-вероятните предсказания за войната, която ще се разрази, включва Юрон Грейджой, който, завзел полагащото се по право на племенниците му, няма да се откаже от него толкова лесно. Най-вероятно той ще атакува по море, а е твърде вероятно и да се опита отново да използва чара си (който само той вижда в себе си), за да спечели и ръката на Дани. Амбициозно.

Но къде остава Даарио Нахарис? Актьорът Мичъл Хюсман отказва да разкрие дали героят му ще остане в Мирийн с Вторите синове за целия седми сезон, или ще тръгне отново да помага на своята кралица, макар че тя разби сърцето му? Едно по-смело предположение би било, че ако му платят достатъчно, той дори би се изправил срещу нея – например присъединявайки се към Юрон (и Церсей).

Женитба или брадва

Несъмнено в „Игра на тронове“ има любов, понякога тя дори оцелява, пък и макар и невъзможна за консумиране като тази между Мисанде и Сив червей. Можем да спорим, че е имало любов дори между родителите на Джон Сняг или може би трябва да го нарека Джон Таргариен. Политическите бракове обаче са много по-чести, особено във времена на конфликт, и може би точно това очаква и Денерис. 

Възможно е човекът, с когото Дани да избере да сключи съюз в името на това да завземе най-после престола си, да е нейният (буквално) племенник Джон. Така „Песента за огън и лед“ ще се сбъдне със съюза на момиче, потомък на огъня, и момче, което носи лед в кръвта си. Все пак алтернативата на съчетаването им в брак е смърт за единия от двамата. Да не забравяме и предсказанието за Азор Ахаи, „Принцът, който ни беше обещан“. Мелисандра го вижда вижда в лицето на Джон, а Кинвара, върховната Чевена жрица - в Дани. Ако един от тях е Азор Ахаи, то другия трябва да е Миса-Миса. Любимата. Чиято кръв трябва да се пролее, за да бъде победена Дългата нощ (повече за Войната за Зората очаквайте в част 4 на превюто ни). Но... дали е така?

Триглавият дракон

Една от най-популярните теории за това, което ще се разкрие в седми сезон на сериала, е самоличността на „третия Таргариен“. Че има такъв, е потвърдено – дори от самия автор на книгите, – а спекулациите сочат най-вече към Тирион Ланистър. Дребният и изключително умен Тирион бавно се превръща в дясна ръка на Денерис и преносно, и буквално, след като тя го назначи за Ръка на кралицата в своето управление.

Възможно ли е Тирион Ланистър да се окаже с произход, който го поставя сред претендентите за трона?


Потенциалният друг произход на Тирион обаче, който го разграничава от Ланистърите, е вече сериозно обсъждан въпрос сред феновете. Ето и теорията: знаем, че Тирион е дълбоко мразен от баща си още от самото си раждане, дори има сцена, в която Тивин казва, че единствената причина Тирион да носи името му е, че не може да докаже, че не е негов син. Знае се, че Лудия крал Ерис Таргариен е бил влюбен в Джоана, съпругата на Тивин и майка на Церсей, Джейми и Тирион. Теорията е, че между тях се е случило нещо – доброволно или насила – което е довело до раждането на Тирион. Още една прилика между Тирион, Денерис и Джон, е че майките и на тримата са починали при раждането. Ако се разбере, че Тирион всъщност е с кралско потекло, това ще се случи точно в седмия сезон на сагата.

Готова да приеме съдбата си

Да се върнем обаче на Дани и на нейния път, който със сигурност е един от най-интересните в епичния сериал. В трейлърите за седми сезон видяхме една много уверена кралица, която крачи през замъка Драконов камък – потомствения дом на първите Таргариени – облечена в цветовете на дома си. Тя напълно е приела статуса си и следва логичните стъпки към трона на баща си, въпреки че за момента не се знае дали няма опасност да го последва и в друго... Възможно е не само Церсей да пропадне навътре в лудостта – при Дани може би тлее в зародиш същата лудост, с която всички помнят баща й и която очевидно беше започнала да се проявява и при брат й Визерис. Така или иначе – кралица Дани идва. И именно нейната страна на битката ще осигури най-зрелищните и кулминационни моменти в сезона. В това съм абсолютно сигурна и се кълна в старите богове - и в новите!

Разбира се, възможно е лудостта на Дани да отиде в съвсем друга посока. Джиджи например е почитател на теорията, че Денерис ще се окаже главният антагонист в "Песен за огън и лед" и съответно - в "Игра на тронове". Теорията е подкрепена от паралела между Денерис и баща й - Лудия крал. И спекулацията, че накрая Белите бродници няма да бъдат победени чрез сила, а ще бъде сключен крехък съюз между живите и мъртвите. Джон ще се опълчи срещу огъня на Дани и бруталната й инвазия, и двете последни издънки на дома Таргериан ще се унищожат един друг. А кой ще застане на Железния трон? Коя е по-младата и красива кралица, която ще замени Церсей? Защо не... Санса Старк?

Следващата седмица фокусът ни ще бъде върху мащабната сюжетна линия на Севера. И Аря Старк. До тогава посете страницата на приятелите ни от Гейм аф Тронс, за да се насладите на малко вестероски хумор.