Според изследване, публикувано в списание Current Biology, популацията на животните в зоната за отчуждение на Чернобилската АЕЦ не само не намалява, а, напротив – стремително се увеличава.  Новото изследване е използвало два метода за пресмятане броя на животните – чрез прелитане на хеликоптери в зимните месеци от 1987 до 1996 година, когато са преброявани на глава, и полеви изследвания, фиксиращи следите на бозайниците в зимните месеци от 2008 до 2010 година. Резултатите са сравнени с данните, получени по време на аналогични изследвания, направени в незаразената белоруска ограничителна зона, както и в четирите незаразени природни резерватa в Беларус.

Зоолозите са изяснили, че броят на лосовете, сърните, елените и дивите прасета в беларуската зона е същият като в незаразените природни резервати. Още повече – броят им е значително нараснал в сравнение с 1987 година, съдейки по броя на елените - около 10 пъти. Популацията на вълците в района е нараснала 7 пъти благодарение на това, че никой не ловува в зоните.
Един от съавторите на изследването - Тим Смит, казва, че е важно да се отчете фактът, че на голяма част от ограничителните зони нивото на радиацията е доста ниско, затова получените резултати не изненадват. Става въпрос за влияние на цялата популация, не на единични бройки животни – мутации, както се досещате, не липсват. Хищниците, такива като мечките и рисовете, също процъфтяват, което говори за продуктивността на местната екосистема.

 

Изследователите говорят и за възможните дълготрайни негативни ефекти заради високите нива на радиация, но не може да се отрече фактът, че липсата на хора е оказала голям позитивен ефект върху общата динамика на популацията на дивите животни. Или, както констатира Тим Смит: „Не казваме, че радиацията е полезна за животните, а това, че човешката дейност оказва върху тях далеч по-негативен ефект.“

Най-четени
Всички

iPhone 11 Pro само с 4GB RAM разби Android флагманите в Geekbench

8 | 13.09.2019
Още от HiEnd

650 космически кораба дават интернет на Северния полюс

16 | 06.09.2019