Повечето хора са напълно съгласни с факта, че радиацията е доста опасно явление. На всичко отгоре около този естествен природен процес витаят и множество предразсъдъци и градски легенди. Да, случаите като този преди години в Чернобил са поводи, пораждащи множество страхове, и то съвсем основателни. Но в крайна сметка реалните факти също не са за пренебрегване – а те говорят много интересни неща. Като например, че всички ние на планетата постоянно се „къпем“ в радиационни излъчвания, но по-голямата част от тях са безвредни за човека.Следващите 25 факта може да ви стреснат, изненадат или пък, разбира се – да знаете доста от тях. Но във всички случаи ще ви бъде интересно да ги научите.1.    На борда на всички ядрени подводници фоновата радиация е ПО-НИСКА от тази на сушата в нормалната човешка среда на обитание.


2.    Бетонният саркофаг, под който е захлупена чернобилската АЕЦ, е в толкова лошо състояние от години, че може във всеки момент да се пробие и да предизвика изтичане на мощна радиация.

 


3.    При изграждането на централната жп гара на Ню Йорк е използвано огромно количество гранит за украса и настилки. Поради тази причина, както и поради факта, че гранитът съдържа радиоактивни вещества, нивото на радиация там е доста високо и дори превишава нормите, характерни за ядрените електроцентрали.

 


4.    В районите непосредствено до Чернобил особено добре се развиват гъбите от вида Cryptococcus neoformans, на които радиацията влияе благотворно.

 


5.    Всеки стандартен пушач за една година време получава заради порока си доза радиация, равна на около 300 рентгенови процедури. Това е свързано с факта, че в цигарения дим присъстват множество радиоактивни изотопи.

 


6.    На 24 декември 2004 година Земята попада под най-силния познат в историята радиационен поток енергия. Той идва от неутронна звезда, намираща се на 50 000 светлинни години от нашата планета.

 


7.    Тези вкусни плодове – бананите, всъщност имат по-висок радиационен фон от много други растения.

 


8.    Затваряйки очите си, астронавтите често виждат ярки избухвания и искрене. Те се предизвикват от космическите лъчи, попадащи директно върху ретината и очния нерв.

 


9.    Пилотите и стюардесите за една година работа получават по-високи дози радиация, отколкото работниците в АЕЦ. Затова те се причисляват в графата „работещи в условия на радиация“.

 


10.    Отработената уранова руда е радиоактивна почти колкото десетина банана.

 


11.    Американската програма за разработката на атомната бомба се нарича „Проект Манхатън“. В рамките на нейното провеждане са извършвани безумни експерименти, като например хранене на деца с радиоактивна овесена каша.

 


12.    По време на „Проекта Манхатън“ един от сътрудниците – Алберт Стивънс, получава инжекция с плутоний. Той умира чак 20 години по-късно и става човекът, живял най-дълго след поемане на такава доза радиация.

 


13.    Владимир Правик е един от първите огнеборци, които отиват да гасят пожара в чернобилската АЕЦ. Близките му разказват, че под действие на радиацията очите му променили цвета си от кафяви на сини.

 


14.    САЩ се опитват да отричат отначало фактите, че след ядрена бомбардировка местността е подложена на радиоактивно замърсяване. Те дори обявяват това твърдение за японска пропаганда.

 


15.    Радият, открит от Мария Кюри, отначало е използван доста – при пасти за зъби и дори бонбони. Разбира се, това довело до множество здравословни проблеми.

 


16.    Хората, живеещи в близост до електроцентрали, работещи с въглища, получават по-голяма доза радиация от тези, живеещи в близост до АЕЦ.

 


17.    В средата на 20-и век в САЩ се продава игра, наречена „Лаборатория за атомна енергия на Гилбърт U-238”. В комплекта на играта са добавени образци от истински уран 238.

 


18.    През следващите няколко хиляди години двойната звездна система WR 104 трябва да се превърне в свръхнова. Ако потокът радиационна енергия по случайност е насочен към Земята, това може да предизвиква измиране на живота на нея.

 


19.    Американските флагове на Луната са напълно обезцветени заради слънчевата радиация.

 


20.    Около един процент от статичното електричество, което наблюдавате на ненастроен тв приемник е с произход космическата фонова радиация, останала след Големия взрив.

 


21.    Насадените около Чернобил соеви култури са развили собствена антирадиационна защита. Това откритие евентуално може да помогне и на хората за същата цел.


22.    След изучаване на живия свят около Чернобил и други зони на ядрени инциденти е открито, че някои видове са оцелели благодарение на генетични мутации, възникнали под въздействието на радиацията.

 

23.    Според някои изследвания в крайна сметка вашият организъм излъчва повече радиация, отколкото мобилният ви телефон.

 


24.    Промишлените отпадъци, съдържащи елемента арсен, са по-вредни за хората, отколкото аналогичното количество ядрени отпадъци. А първите са доста често срещани в различни производства.

 


25.    Хората непрекъснато са подложени на различни видове радиация, но повечето от тях са безвредни за нас. Опасни са само йонизиращите излъчвания в прекалено големи дози (рентгенови лъчи, гама-лъчи и др.).

 

 

Тагове:
Най-четени
Всички

Huawei към Тръмп: „Не искаш да ни караш да се конкурираме с Google”

365 | 19.08.2019
Още от HiEnd

Хъбъл засне умираща звезда в създадена от нея газова мъглявина

111 | 17.08.2019