Калифорнийският кърлеж Paratarsotomus macropalpis разби всички рекорди, като в момента се смята за най-бързото животно в света. Как всъщност миниатюрната гадинка „надбягва“ гепарда?

Скоростта на най-бързите сред грациозните котки е приблизително 26 м/сек, което означава, че за 1 секунда те преодоляват разстояние, което превишава 16 пъти дължината на тялото им. А скоростта на кърлежа възлиза на зашеметяващите 322 дължини на тялото в секунда. Разбира се, по размер кърлежът е с размерите на сусамено семе, докато гепардът е далеч по-голям, така че сравнението между тях не може да бъде съвсем обективно. Въпреки това Paratarsotomus macropalpis е истинска „светкавица“, дори в света на насекомите, като предишният рекорд за скорост принадлежеше на австралийския бръмбар скачач със скоростта си от 171 дължини на тялото си за секунда.

Ако ние, хората, се движехме с тази скорост, каквато може да развива калифорнийският кърлеж, то тя би възлизала на 581 метра в секунда или около 2092 км/ч. Калифорнийските кърлежи са забележителни и с това, че могат да оцелеят при температури от 60 градуса по Целзий, което е над границата на оцеляване за почти всички насекоми.

 

Тагове:
Най-четени
Всички

Xiaomi представи телефон, който варира от $400 до $7000

86 | 21.07.2019
Още от HiEnd

Toyota стъпва на Луната със свой луноход (ВИДЕО)

66 | 21.07.2019