Само в САЩ, повече от 1400 души чакат за трансплантация на бял дроб. Донорите обаче са малко и това кара учените да мислят други начини, с които да запълнят тези липси и да спасят човешки животи. Тъкмо към това е насочен големият пробив от университета в Тексас, където създадени в лаборатория бели дробове вече успешно биват трансплантирани в прасета.

Отглеждането на дробовете е сложен процес, включващ клетки от дробове на прасета (протеини) и добавени хранителни вещества. След 30 дни на растеж, новите дробове са били трансплантирани в четири прасета, а след две седмици вече са развили и необходимите за оцеляването им червени кръвни телца. В следващите два месеца  на наблюдение, дробовете не са били отхвърлени от организмите на животните. Причината за това вероятно е, че са създадени от собствените им клетки.

Следващата стъпка за учените ще бъде опити с хора – и ако всичко мине добре, може би сме на около десет години разстояние от това трансплантациите на органи да се извършват само с такива, отгледани в лаборатория. Цялото изследване можете да намерите тук.

Най-четени
Всички

Операционната система на Huawei с име за Европа. Ще бъде по-бърза от Android

262 | 14.07.2019
Още от HiEnd

За пръв път самолет се приземи напълно сам (ВИДЕО)

34 | 09.07.2019