На Google I/O беше обявен следващият етап в развитието на Android – версия L. Тя ще въведе нова система за уведомления, подобрен потребителски интерфейс, по-умно заключване и нов режим, чиято цел е максимално удължаване на живота на батерията. Android L ще се появи през есента, но това не означава, че не можем да изпитаме някои от положителните промени още сега.

Новата версия на операционната система на Google ще е изцяло подчинена на Material Design, което означава, че и клавиатурата ще бъде изпълнена в този нов стил. Ако искате да я изпробвате, вече може да го направите чрез приложение от Play Store. То е извадено от превю версията, за която ще стане въпрос след малко. Достатъчно е да свалите клавиатурата от този линк, да я инсталирате, а след това да отидете в Settings (Настройки), Language & Imput (или Keyboard – зависи от устройството) и да промените облика (color scheme) на Material. Последното можете да направите в Advanced Settings. Това е – вече имате част от Android L в своя телефон. Към момента няма съобщение за проблеми, така че можете да хвърлите един поглед, ако сте любопитни.

 

 

Ако любопитството ви е много по-голямо, можете да свалите превю версията на Android L – най-големият и сериозен ъпдейт в историята на операционната система, според Google. Разработчиците вече могат да свалят всичко нужно от официалната страница (тук и допълнително информация от тук), но е нужно да сте собственик на Nexus 5 или Nexus 7 (2013). Тъй като това е първият път, в който Google пуска подобна версия, все още не можем да кажем със сигурност до колко ще е стабилна. Не препоръчваме постоянното й използване и се заемете, само ако сте сигурни в действията си.

Сериозна новост е използването на ART (Android Runtime), който замества Dalvik. ART ще подобри не само живота на батерията, но и скоростта на устройството. Добрата новина е, че не ви е нужна Android L, за да използвате ART, тъй като новият енджин беше предстaвен още с Android 4.4 KitKat. Лошата новина е, че не е достъпен за всички устройства с тази версия, но със сигурност може да се активира за HTC One M8, Samsung Galaxy S5, Moto X, Moto G, Nexus 5, Nexus 7 (2013) и LG G2. Смяната на Dalvik с ART е повече от лесна – достатъчно е да отидете в Настройки, да изберете About Phone (За телефона) и да натиснете на Build Number седем пъти. Това ще отключи Developer options, от където имате достъп до повече настройки. Потърсете Select Runtime, от където изберете ART. След рестарт, устройството ще започне да оптимизира приложенията за ART. Това отнема няколко минути, но след това трябва да усетите повишаване на скоростта на работа. Трябва да ви предупредим, че някои приложения може да не са съвместими с ART – възможно е да не могат да бъдат отворени или да не получават нови версии. Ако това е така, достатъчно е да се върнете към Dalvik по начина, описан по-горе.

Тагове:
Най-четени
Всички

Huawei към Тръмп: „Не искаш да ни караш да се конкурираме с Google”

309 | 19.08.2019
Още от Tech

Около 50 млн. гъвкави телефона ще бъдат в ръцете ни към 2024 г.

14 | 20.08.2019