Повечето от взаимодействията с устройства ни, било то настолен компютър, лаптоп, таблет или смартфон, се случват в уеб браузъра. Ние на практика живеем в нашите уеб браузъри. Така че, когато браузърът стане бавен или по-лошото - се “счупи”, това може да значи провал на работния процес.

За да ни предпази от проблеми, Firefox версия 53 ще дойде с Quantum Compositor, който ще гарантира не само по-висока производителност, но и стабилност.

Compositor-ът е основната програма, която съчетава един куп визуални елементи, било то изображения, текст или дори потребителски интерфейс, и ги комбинира в единното изображение, което виждате на екрана. Това е близко до графичните редактори като Photoshop, които “събират” няколко слоя в един. Затова скоростта и стабилността на композитора в голяма степен се отразява на работата на уеб браузъра.

Тъй като композиторът е основната програма за графична обработка, има повече смисъл да тя да се изпълнява от графичния процесор, а не от централния процесор с общо предназначение. Точно това прави новият Quantum Compositor във Firefox 53, за да бъде зареждането на уеб страници по-бързо. Това означава, че в случай на срив няма да се засегне целият браузър, а само разделът.

Quantum Compositor-ът е само една част от новия Quantum Project на Mozilla. Компанията има за цел да създаде изцяло ново поколение уеб браузър и не се съмняваме, че ще успее.

Тагове:
Най-четени
Всички

Huawei към Тръмп: „Не искаш да ни караш да се конкурираме с Google”

300 | 19.08.2019
Още от Tech

Около 50 млн. гъвкави телефона ще бъдат в ръцете ни към 2024 г.

14 | 20.08.2019