През 2014 г. софтуерният бизнес в България отбелязва ръст от 15%, с което достига 1 373 млн. лв или с близо 200 млн. лв. повече от миналата година. Ръстът на сектора спрямо 2005 г. е 500%, съобщава Българската асоциация на софтуерните компании (БАСКОМ). Благодарение на успешното развитие, софтуерната индустрия има 1.74% дял от БВП на страната.

В доклада на БАСКОМ, базиран на допитване до членуващите фирми, се вижда и ясна тенденция за ръст на работните места и заплатите в бранша. В момента именно софтуерният бранш предлага едни от най-високите заплати в страната. Средното възнаграждение на софтуерните специалисти е четири пъти по-високо от средното за страната, като тази година то се равнява на 3510 лв.

Работните места в бранша са около 17 хил., като 80% от тях са заети от ИТ специалисти. Интересна е статистиката, че една трета от тях са жени, макар че няма информация какъв е процентът на дамите на ръководни позиции в бранша, нито за техните възнаграждения. Също така 90% от работещите в сектора са на възраст под 35 години. Въпреки всичко това има недостиг на ИТ специалисти, който води до дълго търсене на кадри, които да запълнят отворените позиции.

Прогнозите за 2015 г. са позитивни за софтуерния сектор, което е поредният контраст спрямо всичко останало в страната. Сред членовете на БАСКОМ, участвали в допитването, 40% очакват ръст на приходите от около 25%, а други 10% прогнозират ръст от 50%. Едва 6% от анкетираните смятат, че ще отчетат спад догодина, а 27% очакват по-малък ръст в рамките на 10%. Това показва, че софтуерният бранш се радва на стабилност и интензивно развитие.

Оцени:
Рейтинг: 4
Най-четени
Всички

Ето как сензацията Fortnite за малко да не види бял свят

24 | 16.06.2019
Още от Tech

Първата в света Click&Touch клавиатура идва през август

4 | 17.06.2019