Трудностите по пътуването до Марс за космонавтите, заминаващи на дълги мисии дотам, със сигурност ще са много. Експертите, занимаващи се с безопасността на хората, поели на плещите си този голям риск, от известно време насам разискват какво ще е необходимо за тяхното оцеляване по време на пътя. Самите космонавти ще трябва да бъдат тренирани в сериозни медицински умения, свързани с животозастрашаващи състояния и наранявания, и да бъдат готови да окажат сериозна помощ – и то в нулева гравитация. Те ще трябва да се обучат как да правят сърдечен масаж и да прилагат спешни мерки за спасяване на живот в Космоса и в условия на микрогравитация.

Въпреки че екипите космонавти преминават сериозни медицински обучения, те покриват само малка частица от възможните ситуации, които биха възникнали горе. Според Матю Коморовски, консултант в отделението за интензивна грижа и анестезия в болница Чаринг Крос в Лондон, дългите полети до Луната или Марс ще се окажат пълни с пациенти, нуждаещи се от сериозно лечение и дори операции. „Излагането на космически влияния разстройва повечето физически системи и предизвиква много специфични заболявания, като сърдечносъдова декондиция, остра радиационна реакция, хипобарична декомпресия и остеопоротични фрактури.“

Коморовски е един от експертите, които тази седмица ще говорят по темата за спешна медицинска помощ в Космоса на конгреса Euroanaesthesia в Женева. Той казва, че едно от ключовите неща, които екипът космонавти трябва да знае, е, че за медицински цели ще разчитат само един на друг, понеже телемедицината няма да бъде възможна при отдалечаването от ниската земна орбита. Затова тяхното разширено медицинско обучение, което се доближава до това на хирурзи и анестезиолози, е толкова важно изискване.

Към момента се разработват техники и обучения за оказване на медицинска помощ в Космоса на места като Антарктида и във военни бази по света, където условията са тежки. Космонавтите се „комбинират“ по екипи спрямо кръвната им група, в случай че се наложи кръвопреливане; обучават се и в 3D-принтиране на екипировка, за да не се разчита на пренасяне на техника от Земята, а тя да се създава директно в Космоса. В условия на полети с микрогравитация се търсят начини за най-добро прилагане на медицински реакции като сърдечен масаж, наместване на крайници и т.н. Все още се търсят начини на противодействие на загубата на мускулна и костна маса, увреждането на зрението и изпадането в хронична деменция, което е реална опасност според изследване от Калифорнийския университет (UCI).

Най-четени
Всички

Huawei към Тръмп: „Не искаш да ни караш да се конкурираме с Google”

367 | 19.08.2019
Още от HiEnd

Ето причината, поради която Илон Мъск иска ядрен удар по Марс

19 | 18.08.2019