Бас Лансдорп е превърнал изпращането на хора на Марс в своя основна цел. Както сме писали и преди, амбициозният проект Mars One има за цел да изпрати човешка експедиция на Марс до 2025 г. Преди това, през 2018 г., трябва да изпрати безпилотна сонда на Червената планета, скоро последвана от марсоход през 2020 г.

Планираната сума за осъществяване на проекта е 6 милиарда щатски долара, които ще бъдат събирани по различни начини, включително чрез продажба на телевизионни права за излъчване на живо и чрез реклами. В хода на подготовката за стартиране също така ще има телевизионно риалити шоу.

Лансдроп отговори на 5 въпроса на колегите от Engadget и ние ще споделим неговите отговори с вас:

 

1. Какви са предимствата на Марс?

Поставянето на човешки пост на Марс е следващата логична стъпка след предишните усилия за проучване. Амбициозните проекти за проучване представят най-доброто в хората. Кацанията на Аполо са били ясен, сравнително скорошен пример за това. Мисията Mars One може да направи същото: това може да бъде стремежът на поколението ни да даде надежда и вдъхновение и да обедини планетата Земя.

2. Какви са най-големите капани, които трябва да се преодолеят, за да закараш хора там?

Има множество финансови и технически предизвикателства за преодоляване, преди първите хора да могат да ходят по повърхността на Марс, но най-голямото предизвикателство е намирането на екипажа, който ще има задачата да напусне всичко и всички зад себе си, да пътува до Марс в продължение на седем месеца и да живее на Марс в продължение на 26 месеца, преди вторият екипаж да се присъедини към тях. Това е откривателство в старомодния смисъл на думата.

3. Имайки предвид, че не можете да слезете до магазина за нещо, как ще се реши какво да вземете и какво да оставите след себе си?

Ние ще тестваме нашия план, нашите хора и нашата технология в симулация тук, на Земята. Чрез реалистична симулация ще получим добра представа за това, с какво точно трябва да се гарантира оцеляването на екипажа, докато пристигне следващият кораб за доставки.

4. Първата мисия се рекламира като еднопосочно пътуване. След колко дълго ще можем да отскачаме между Земята и Марс, сякаш това е трансконтинентален полет?

Мисля, че пътуването до Марс никога няма да бъде като трансконтинентален полет. Дори и със скоростта на светлината това ще отнеме най-малко три минути, за да стигнете до там, така че ще трябва да пътувате при 0.5 процента от скоростта на светлината, за да стигнете до там за 12 часа, 100 пъти по-бързо от скоростта, с която е пътувал човек някога. Да стигнем до Марс за два месеца ще е възможно някой ден, с много новаторски ракетни технологии.

5. Мисията Mars One се очаква да струва около 6 милиарда долара, като по-голямата част от тези пари идват от продажбата на тв правата. Смятате ли, че големите научни постижения сега се нуждаят от алтернативни форми на финансиране?

Mars One не е научен план за проучване. Разбира се, ние ще се занимаваме с наука, след като отидем там, но оцеляването на нашите екипажи и изпращането на допълнителни екипи е основната ни цел. Вярвам, че големите научни проекти ще зависят от ентусиасти, които не очакват пряка "възвръщаемост на инвестициите" като правителствата или много богати филантропи.

 

Прочетете още: Изследователи от МИТ твърдят, че колонизаторите на Mars One ще гладуват

Тагове:
Най-четени
Всички

Huawei към Тръмп: „Не искаш да ни караш да се конкурираме с Google”

365 | 19.08.2019
Още от HiEnd

Хъбъл засне умираща звезда в създадена от нея газова мъглявина

111 | 17.08.2019