Живеем в интересни времена, когато сме на път да изпратим първите колонизатори на Марс. През 2013 година проект, наречен Mars One, набра над 200 000 желаещи да напуснат Земята в посока Марс. За еднопосочен билет се бориха и четирима българи, но те отпаднаха от „надпреварата“. След като в края на 2013 г. бройката на „кандидат-марсианците“ беше сведена до 1000, днес те са вече 100. С тях може да се запознаете подробно в страницата на Mars One.

Крайната цел е отсяването им до четирима астронавти, които ще бъдат изпратени на еднопосочно пътуване до Марс. В групата от 100 души има представители от всички краища на света: 39 са родом от Северна и Южна Америка, 31 от Европа, 16 от Азия, 7 от Африка и 7 от Океания. Те се различават по произход и възраст - от 20-годишната боливийка Заскиа, до 60-годишният пакистанец Реджиналд. Всеки от тях е готов да живее, работи и умре на Марс.

От Mars One планират да структурират процеса на подбор като телевизионно риалити шоу, за да позволят на публиката да помогне с избора на кандидати в по-късните рундове. Но сега 100-те ще бъдат подложени на физически и емоционални тестове.

Организацията Mars One се опитва да събере средства за планираната мисия през 2025 г. по редица начини. В допълнение към привличането на дарения и предлагането на правата за излъчване на телевизионното риалити шоу тя стартира Indiegogo кампания в края на 2013 г., която цели набиране на 400 000 щатски долара. Към момента на написване на тази новина събраната сума е 313 744 щатски долара. Тези пари ще отидат за плащания към Lockheed Martin и сателитната компания SSTL, за да се осъществи планираният безпилотен тест полет до Марс през 2018 г.

Експериментът за колонизиране на Марс от реални хора ще бъде едно от най-значимите събития за човечеството изобщо. То ще бъде доказателство, че за човека граници няма, и ще бъде само началото на едно дълго, дълго приключение за нашата цивилизация.

Според вас ще има ли успех мисията Mars One? И как биха живели хората там, без да са част от едно голямо общество, каквото има тук, на Земята?

 

 

Прочетете още: Изследователи от МИТ твърдят, че колонизаторите на Mars One ще гладуват