Mars One е амбициозна програма, която има за цел да закара за първи път хора на Марс през 2020 година. След като бе обявен публично през 2013 г., планът за колонизиране на Марс стана световна новина и хиляди авантюристично настроени хора кандидатстваха за тази мисия. Впоследствие участниците в Mars One експедицията бяха сведени до малко над 1000 души. Но дали тази мисия е изпипана до съвършенство, или има "пробойни"? Изследователи от Масачузетския технологичен институт (МИТ) смятат, че усилията в сегашния им вид обричат мисията на неуспех.

Използвайки публично достъпната информация относно космическата мисия Mars One, учените разработват т.нар. ​​инструмент за анализ на марсианските селища и откриват, че тази експедиция ще се окаже голяма грешка. След като обработват цифрите, учените намират редица "неподходящи условия", които ще обрекат екипажа на сигурна смърт.

Като начало те споменават необходимия прием на калории на астронавтите, който не съвпада с официалните оценки, публикувани от хората, работещи по Mars One. Липсата на достатъчно калории означава гладуване и в крайна сметка смърт. Но това не е единственият проблем. Вътрешните растителни култури биха създали висока кислородна среда и технологията, необходима за филтриране на кислорода, както и за поддръжката на азота, необходим за налягането на въздуха, не е достатъчно ефективна според изследователите.

От Popular Science разговарят с главния изпълнителен директор на Mars One Бас Лансдроп за проучването, проведено в MIT, и след това казват, че оценките на учените са неверни и основани на непълни данни. Въпреки това Лансдроп е признал, че пред мисията има трудни препятствия, с които ще трябва да се справят, ако не искат от това да се получи поредната човешка трагедия.

 

Прочети още: Участниците в Mars One експедицията са сведени до малко над 1000 души

Най-четени
Всички

Huawei към Тръмп: „Не искаш да ни караш да се конкурираме с Google”

365 | 19.08.2019
Още от HiEnd

Хъбъл засне умираща звезда в създадена от нея газова мъглявина

111 | 17.08.2019