Все още има време, докато изпратим хора на Марс, но подготовката за това тече усилено. Един от начините да се търсят идеи за нови и нови прототипи, с потенциал да подпомогнат живота там, е чрез състезания като 3D-Printed Habitat Challenge на NASA. То стартира още през 2015, а основата му цел беше създаването на хабитати, подходящи за настаняване на първата вълна заселници на Червената планета, чрез 3D принтери. Днес, три години по-късно, петимата финалиста са ясни, а реалистичните виртуални модели, които представят, изглежда наистина зашеметяващо.

Петимата финалиста получават и 100 000 щатски долара общо, които трябва да се използват за финализирането на структурите, които се правят в дизайн в момента. Идеята е те да са достатъчно стабилни и способни да поддържат живот, а не просто красиви на външен вид. Ето и видеата на финалистите.

Екипът Zopherus от Арканзас представя хабитат, построен изцяло от движещи се 3D принтери. Той може да пуска марсоходи, които да събират материали от околната среда за анализ и конструкция.

Екипът AI SpaceFactory от Ню Йорк представи цилиндричен хабитат на име MARSHA, който може да се използва в различни космически среди и условия – и да се справя добре дори в най-тежките от тях.

Екипът Kahn-Yates от Джаксън, Мисисипи е на трето място със своя дизайн с полупрозрачни зони отгоре, които пропускат светлина. В същото време хабитатът е построен специално с висока устойчивост на масивните прахови бури на Марс.

Екипът SEArch+/Apis Cor от Ню Йорк също са сред финалистите със своя проект за хабитат, който пропуска светлина от околния свят, но и може да осигури силна защита срещу радиацията.

И накрая, екипът Northwestern University от Илиноис представят дизайн за хабитат, който има сферична обвивка с външен параболичен купол. Самият хабитат ще се построи лесно – идеята е да се използва надуваема база и да се ползва 3D принтер, който да създаде останалото.

Остава да разберем дали идеите на състезателите могат да се осъществят с 3D принтиране и то автономно.

Най-четени
Всички

Изтече дизайнът на PlayStation 5. Разработчик на Codemasters го потвърди (СНИМКИ)

185 | 22.08.2019
Още от HiEnd

Ето причината, поради която Илон Мъск иска ядрен удар по Марс

21 | 18.08.2019