Автоматичната междупланетна станция на NASA Dawn засега не успя да изясни природата на ярките петна на повърхността на планетата-джудже Церера, за сметка на това добави нови снимки и загадки.

На последните фотографии изпратени към Земята в един от кратерите с диаметър над 90 километра, заедно с голямото петно в центъра добре се виждат още осем подобни петна с по-малък размер. Учените все още се мъчат над разгадаването на тяхната тайна, като дори на сайта на NASA се появи викторина, която ни приканва да изберем една от възможните причини за появата на светлите петна. Сред възможните версии са гейзер, скала, планина от сол или лед. За всички фенове на мистичното е предвиден и отговор - „друго“, като в момента именно той е най-популярен.

В същото време, космическата сонда изпрати и много загадъчна снимка на планина с пирамидална форма, заснета от височина 4400 километра. Пирамидата е с височина 5 км и има изключително стръмни склонове, което е съвършено необичайно за астероид, още повече, че планината се намира върху съвсем плосък участък на повърхността на Церера.

Разбрахте ли за новата теория за формата на черните дупки?

Тагове: