Въпреки обтегнатите отношения между Русия и САЩ заради кризата в Украйна двете държави ще се съюзят отново, за да изградят нова Международна космическа станция (МКС 2.0). Това ще се случи, когато финансирането на текущата изтече през 2024 година, твърдят от Russia Today.

Космическа агенция на Русия Роскосмос заплаши през февруари, че ще използва руските МКС модули като платформа за нова собствена база след 2024 г., но сега изглежда, че е решено да има последващо сътрудничество. Този път и двете страни търсят участие на други държави, както и компании от частния сектор и дори хвърлят око за потенциални мисии до Марс.

„Договорихме се, че Роскосмос и НАСА ще работят заедно по програмата за бъдеща космическа станция", казва главният ръководител на Роскосмос Игор Комаров по време на пресконференция в събота.

На същото събитие директорът на НАСА Чарлз Болдън казва: "Нашата област на сътрудничество ще бъде Марс. Обсъждаме как най-добре да се използват ресурсите и финансите. Ние определяме срокове и разпределяме усилията си, за да избегнем дублиране."

 

Прочетете още: Роскосмос с програма за космически туризъм през 2018 г.