Колонизирането на космоса е неизбежно и не само заради желанието на човек да види отблизо други планети, а и заради това, че много хора с радост биха напуснали Земята завинаги. Доказателство за това е бройката от заявили желание да участват в Mars One експедицията за трайно напускане на Земята.

Над 200 хиляди души от повече от 140 страни са кандидатствали за еднопосочно пътуване до Марс по проекта "Mars One", съобщи съоснователят и генерален директор на проекта Бас Лансдорп. Най-много желаещи за еднопосочен билет до Марс са американците, следвани от индииците, китайците и бразилците. Заявки са получени също от България, Великобритания, Канада, Русия, Мексико, Филипините, Испания, Колумбия, Аржентина, Австралия и други.

Но докато все още Марсианските равнини не са подготвени за населване от толкова много хора, то екипът стоящ зад тази космическа авантюра е намалил бройката им до 1058 кандидати. На тях са пратени имейли, за да са уведомени, че са допуснати до първия кръг от изпитания, в които те ще бъдат подложени на серия от изпитания, за да се отсеят слабите звена в бъдещия екип. Бройката ще бъде намалена драстично и най-вероятно в последния етап ще са останали няколко десетки, от които ще заминат най-подготвените.

Кога точно ще започне селекцията не е ясно, но от Mars One казват, че първо трябва да се споразумеят с излъчването на телевизионните права.

 

А знаете ли, че Curiosity откри доказателства за древно езеро на Марс?