Kindle може да наложи стандартите, но алтернативите му вече са много и силни

 

Точно преди една година за пръв път обърнахме сериозно внимание на четците за електронни книги. От миналия март до сега раздвижването на този пазар беше значително. С настоящия тест се надяваме да ви ориентираме в ситуацията, като разгледаме топ моделите, предлагани официално в България.

 

Беше време, когато малко не достигна на марката Kindle да стане общо нарицателно и кратък синоним на четците за електронни книги. Успешното устройство на Amazon и алтернативите като Nook имат значителна популярност в чужбина, като това се дължи, разбира се, на техническите им спецификации, но и на редица други фактори: безжична свързаност с преливащите от заглавия онлайн библиотеки на производителите. Всеки от регионалните пазари си има своите особености. 

Да речем, в България четци като Kindle и Nook дори не се предлагат официално. За сметка на това можете да намерите множество достойни техни алтернативи – коя от коя по-интересна.

 

За селекцията в настоящия тест

От последния път, когато обърнахме сериозно внимание на четците, измина година. Появиха се съвършено нови предложения, които сме подбрали по следните критерии: всички те са актуални за нашия пазар, предлагат се официал¬но и съответно имат ориентировъчни цени. На последната страница ще обърнем внимание и на някои четци за ел. книги, които можете да намерите при специални условия или които отговарят на специфични нужди.

 

MPMan Color eBoook 7

Определено достъпно устройство, служещо и като четец за ел. книги. LCD дисплеят обаче има своите недостатъци.

Един от най-атрактивните модели в селекцията е този MPMan – първото, с което привлича вниманието, несъмнено е нис¬ката му цена. Тя не е изненадваща, като имаме предвид, че устройството използва LCD (течнокристален) дисплей, а не обичайната технология E-Ink (eлектронно мастило). От това следват някои преимущества, най-открояващото се от кои¬то е възможността за визуализация на цветове. Именно цветовете позволяват да използвате MPMan и за цели, различни от четенето на електронни книги – например като фоторамка или като таблет със скромна функционалност.

От друга страна, LCD технологията има ограничения – дългото четене изморява очите, както го правят и екраните на лаптопите. Принципно доста продължителното използване не е съвсем възможно, тъй като батерията издържа най-много до 8 часа с един заряд. Предвид всичко това и уточнението, че Color eBook7 поддържа само три текстови формата (PDF, EPUB и TXT) всъщност е спорно дали можем да го разглеждаме като истински четец за електронни книги. Устройството се рекламира като такова, но по тази маркетингова логика лаптопите също би трябвало да са наричани четци.


 

PocketBook IQ 701

Макар да е с LCD дисплей, IQ 701 разполага с необходимите качества, за да бъде разглеждан като сериозен четец за книги.

Подобно на предложението с марка MPMan, IQ 701 залага на LCD дисплей.Позитивите и негативите, изброени за горния модел, важат и тук, но има някои разлики, които налагат по-различен извод и по-висока оценка. Най-важната отлика в полза на IQ 701 е, че поддържа над 10 текстови формата, вкл. DjVu и FB2, което неминуемо създава усещането, че производителите гледат по-сериозно на функцията четец. Android-базираното устройство е със сензорен 7-инчов екран и Wi-Fi, което го прави подходящо за работа онлайн, както и мултифункцио¬нална джаджа за възпроизвеждане на музика, клипове и изображения. Популярната операционна система включва приложения и разширения, специално създадени за допълнително създаване на комфорт при четене – букмарк на текст, търсене, речници и т.н. Има още G-сензор за автоматично завъртане на картината, функция за гласово възпроизвеждане на текст (работи добре само с английски) и вградени тонколонки. Ако желаете, можете да слушате музика или да четете ел. книги със слушалки. Накратко IQ 701 e малко по-скъпо решение от това на MPMan, но пък много по-добро във всяко друго отношение.

 

 

 

 

 

Цялата статия, включваща представяне на още 4 модела, съвети за избор на е-книга и подробна таблица с техническите спецификации и цените на всички тествани модели можете да прочетете в новия 118 брой.

Купете новият брой ТУК

 

 

 

 

Тагове:
Най-четени
Всички

Телефон със селфи камера под дисплея? Ще видим след само два дни

130 | 24.06.2019
Още от Tech

Вградената в екрана камера е триумф на дизайна, но не и на фотографията

19 | Преди 13 ч.