Днес на пресконференция във Факултета по математика и информатика на Софийски университет бе представен стартиращия за пръв път в България образователен проект на Amazon – Amazon Web Services Educate или AWS Educate. Toва е глобална инициатива, която осигурява на студенти в университети безплатно и изчерпателно обучение в облачните технологии. Тя осигурява достъп до ресурси както на учащите, така и на преподавателите, с цел да се повиши и подобри образованието в облака.

На пресконференцията присъстваха Феликс Манохаран, който е ръководител на програмата AWS Educate за Европа, Близкия изток и Африка, Стефан Бумов, главен оперативен директор на HeleCloud и доц. д-р Първан Първанов, декан на Факултета по математика и информатика, Софийски университет. Според г-н Манохаран непрекъснато се увеличава търсенето на служители с експертиза в облачните технологии и именно поради тази причина образователният портал, който осигурява AWS Educate, е толкова ценен. „Искаме да затворим пролуката, която съществува между обучаващите се студенти и специалистите, търсещи нови кадри“, добави той.

Стефан Бумов отбеляза, че „чрез практическо обучение върху платформата за облачни услуги AWS ще даде водещо предимство на студентите при кандидатстване за работа“. В проекта се осигуряват освен безплатни обучителни материали, опции за лабораторни упражнения и практически задачи, изпълняване на собствени проекти и много други екстри. Ще се организират и технологични състезания за разработване на проекти (хакатони), както и ще се възлагат разработки по реални казуси, така че теорията да се приложи на практика.

Началото на програмата AWS Educate е през 2015 год. и към момента в нея са се включили над 1400 учебни заведения от 47 държави по цял свят. В България, първият присъединил се към нея университет е Софийски университет. Доц. д-р Първан Първанов изрази надежда, че с оглед на силното търсене и жаждата за повече кадри в сферата на облачните услуги, много скоро още университети ще последват примера им.

Най-четени
Всички

Дамата, която ужили Google и Apple с милиарди, подгони Amazon

57 | 17.07.2019
Още от Social

Facebook отнася солена глоба

41 | 15.07.2019