Това, което не се прави с пари, се прави с много пари. Някак си така звучеше онази хитра сентенция и за жалост в нея има много истина. Когато парите имат думата, се развихрят не само строителите, но и фантазията на архитектите.


През последните 2 десетилетия станахме свидетели на огромна надпревара в строежа на все по-големи и по-големи сгради, уникални комплекси и хотели. Ако допреди 10 години идеята за половинкилометрова сграда беше фантастика, то само след броени месеци психологическата граница за човешко съоръжение, надминаващо 1 километър, ще бъде факт! При това положение как мислите – докъде се простират човешките фантазии и възможности?


Предлагаме ви няколко интересни архитектурни проекта, които все още не са напълно завършени и тяхното откриване предстои.

 

Кралската кула

Уникалната сграда, пронизваща небето с острия си връх, ще бъде по-висока от най-високата сграда към момента (Бурж Халифа) с около 167 метра. Kingdom Tower, чието предишно име беше Mile High Tower, се строи в момента в Джеда, Саудитска Арабия, а проектираната й височина трябва да бие всякакви рекорди и да надхвърли психологическата граница от 1 километър. От повърхността до най-връхната си точка това инженерно чудо ще бъде високо 1007 метра.

 

 


Вътре в проекта, чиято цена надхвърля 1,2 милиарда щатски долара, ще се разполагат разкошни апартаменти, офиси, обсерватория, хотел „Четири сезона“ и най-високата тераса в света, намираща се на 157-ия етаж (което все пак е далеч по-надолу от върха на кулата). Строежът на това архитектурно чудо започна през 2013 година, а по план трябва да свърши през 2019-а.
http://en.wikipedia.org/wiki/Kingdom_Tower

 

Шанхайската кула

Още една огромна кула, само че този път в Китай. Строителството на 121-етажната шанхайска кула до момента е глътнало цели 2,4 милиарда долара, като чертежите и планирането са започнали още през 1993 година, а фактическият строеж – чак през 2008-а. Към момента като строеж сградата е завършена, но тъй като вътре все още текат довършителни работи, можем да я считаме за ненапълно готова.


Към момента тази кула е втората по височина в света и макар все още да не се ползва официално, в интернет можете да намерите немалко снимки от върха й. Като някои от тях дори са благодарение на двама руски катерачи, които още по време на строежа и се промъкват до върха и правят поредица незаконни снимки от там.


Многофункционалният небостъргач се състои от девет различни вертикални зони и е облицован с прозрачно стъклено покритие за защита от климатичните особености на района. Височината на Шанхайската кула е „само“ 632 метра, но трябва да отчетем, че типът на сградата е такъв, че почти до самия си връх тя е обитаема – за разлика от разни хитрини, като шипове, железни конструкции и други елементи, издължаващи силуета изкуствено.

http://en.wikipedia.org/wiki/Shanghai_Tower

 

Перлата на Дубай

Някак си измежду проектирането на най-високата сграда в света и уникалните изкуствени острови някой богаташ в арабската държава случайно решил, че не е зле да се изгради и разкошно здание, приличащо на обикновен жилищен дом, само че със зловещо големи размери. Така била проектирана и Перлата на Дубай. Строителството на 73-етажния комплекс с гледка към Персийския залив започнало през 2009 година и трябва да бъде завършено през 2016-а.


По план гигантският комплекс ще се състои от 4 основни кули, съединени с „небесен мост“. Някъде там ще е разположен (с невероятна гледка) специален киносалон с 1800 места, където ще се провежда Дубайски международен кинофестивал. Огромната сграда ще съдържа апартаменти с приказен лукс, като почти половината пространство на съоръжението ще е заето от зелени площи.


Нека приложим и няколко смразяващи числа. Общата численост на хората, които ще обитават този изкуствен град, ще достига 29 000! Височината на сградите е само 300 метра, което не е впечатляващо в сравнение с островърхите кули. Само че общата застроена площ на Перлата на Дубай ще бъде повече от 2 милиона квадратни метра! Цената на това луксозно арабско чудо ще бъде, разбира се, повече от сериозна – 6 милиарда щатски долара.
http://www.dubaipearl.com/


Централната градина

Не знам как точно да преведа името на Agora Garden, но след като на гръцки agora е централното място в града, площадът, предполагам че това е била и идеята на проектанта на това красиво чудо. Невероятната сграда ще се извиси в пълната си красота в центъра на Тайпе (Тайван), недалеч от небезизвестния небостъргач Тайпе 101. Тя ще бъде готова през 2016 година.


В сравнение с гигантските сгради, представени дотук, тази ще има едва 20 етажа. Но формата и идеята и са уникални. Тя ще бъде „зелена“ във всяко едно отношение – балконите на всеки етаж ще представляват живи градини, а цялата сграда е с внедрени системи за поддръжка – слънчеви панели за производство на енергия, системи за събиране на дъждовна вода и др.


Проектът на архитектурното студио Винсент Калебьо печели през 2010 година конкурса за построяване на сграда на това място може би заради уникалната си усукана форма. В допълнение с обещанията за автономно захранване и преработка на отпадъците (максимално екологично съществуване) няма защо да се чудим защо управата на Тайпе се е спряла на този проект. Повече за него ще видите на http://vincent.callebaut.org/page1-img-taipei.html

 

World One

Когато през следващата година строителството на 117-етажния небостъргач World One бъде завършено, той ще се превърне в най-високия жилищен дом на планетата - ще бъде обитаем от подножието до върха си. По този начин той ще стане не само най-високата сграда в Мумбай, Индия, но и ще превишава почти два пъти досегашния носител на този приз в азиатската държава.


Разбира се, World One ще стане дом на някои от най-богатите хора в Индия и ще предлага 300 разкошни 3- и 4-стайни апартамента, с начална цена 1,5 милиона долара. Интериорният им дизайн е поверен на студиото на Джорджо Армани (Armani/Casa).


Височината на World One ще бъде 442 метра, но за жалост може би скоро след като вземе приза за най-висока сграда в Мумбай, той ще я загуби. Защото в момента там се строи сграда, която ще бъде малко по-висока от нея (126-етажната „Индийска кула").


Интересна в случая на World One е и цената. Официално обявената стойност на съоръжението е само 310 милиона долара. Което в сравнение с други подобни проекти си е направо евтино.
http://en.wikipedia.org/wiki/World_One

 

KAPSARC

Това е съкращение от дългото King Abdullah Petroleum Studies And Research Center. Мисля, че споменах, че в статията ще става дума не само за небостъргачи, но и за авангардни по външен вид сгради. Такъв е и умопомрачително изглеждащият комплекс KAPSARC в Ал-Риад (Саудитска Арабия), повече приличащ на централния офис на някой междугалактически злодей, отколкото на некомерсиален научен център.
Сградата ще помещава Кралския център за изучаване и изследване на нефта – наистина важна суровина за арабите. Футуристичният кристалоподобен дизайн е дело на култовата архитектка с иракски произход – Заха Хадид. Дамата е взела за основа при проекта си интересното преплитане на шестоъгълници с различна форма.


Строителството на KAPSARC е започнало през 2009 година, но все още не е ясно кога обектът ще бъде открит.
http://www.kapsarc.org/en/Pages/default.aspx


Lotte World Tower

Ето и един корейски красавец. Значително по-висок от всички останали здания в Сеул, Южна Корея, над хоризонта след броени месеци ще се възвисява 556-метров, 123-етажен небостъргач със странното име Lotte World Tower. Той ще бъде и най-високият на корейския полуостров, като сегашната палма за това първенство се държи от… севернокорейския хотел Ryugyong.


След цели 13 години подготовка, през 2010 година строежът на Lotte World Tower е стартиран. Очакванията са през 2016-а той да бъде завършен, като за момента са готови 100 етажа. Концептуалният дизайн на сградата включва много традиционни корейски елементи, цветове и обстановка. Що се отнася до жилищните площи, отдолу нагоре ще са разположени магазини, офиси, апартаменти, хотелски стаи и най-отгоре - разбира се, панорамна тераса.


Надяваме се в крайна сметка сградата да бъде завършена успешно, защото през миналата година се появиха съобщения от хора, живеещи в района, за появили се пропадания на терена около небостъргача, както и на свиване на големината на близкото езеро.
http://en.wikipedia.org/wiki/Lotte_World_Tower

 

Курортът „Даванг“

Близо до град Чанша в Южен Китай скоро ще се издига уникална комбинация от развлекателен леден свят и вътрешна, закрита ски писта. Отделно ще бъде изграден воден парк, множество хотели, ресторанти и магазини.

 


Идеята на Dawang Mountain Resort, чийто създател е CoopHimmelblau, е да бъде цял комплекс за отдих и почивка с невероятна висяща над две скали архитектура. Хотелът буквално ще „виси“ над огромната 60-метрова яма, получена след дългогодишно експлоатирана открита мина, запълнена от езеро. Комплексът ще заема 150 000 квадратни метра, а петзвездният хотел встрани ще бъде висок 100 метра.
http://www.coop-himmelblau.at/architecture/projects/dawang-mountain-resort-changsha

 

Хотел Songjiang

Очевидно модата да се строят хотели над огромни дупки и скали е особено силно актуална в момента в Китай. Това е още един хотел, подобен на предишния, само че се намира в стара изоставена кариера недалеч от Шанхай. Този хотел ще бъде построен на самата стена на кариерата, а по фасадата му ще се... стича водопад!

 

 


Най-ниските етажи на хотела, разбира се, ще се намират под водата. Че къде другаде?
http://www.e-architect.co.uk/shanghai/songjiang-shanghai

Най-четени
Всички

10 е-коли, които ще може да си купите в следващите 5 години

41 | 23.08.2019
Още от HiEnd

Битки с роботи и как YouTube реагира на "страшните" кадри (ВИДЕО)

7 | 22.08.2019