От началото на миналия век писателите фантасти и футуролози мечтаят и пишат за живота на хората в бъдещето, особено в непривични за човека среди. Александър Беляев в романа си „Подводните земеделци“ с интересна точност предсказва възможностите за живот на хора на дъното на океана. Фантазията му описва спалните помещения, кухните, работните зони и, разбира се – местата за обличане на водолазните костюми, необходими за работата в подводната ферма.

А какво да кажем за колониите на Марс, Луната и други планети? Тези извънземни градове са толкова популярни сред авторите фантасти, че вече се възприемат като нещо, което със сигурност ще се случи. И то започва да се случва. Днес никой не се удивлява, прочитайки за невероятните градове в Сингапур, построени на изкуствени острови, или за издигането на стохиляден град в затворена екосистема, изникващ в близост до Токио.

Много държави по света постепенно превръщат и настоящите си градове в такива от страниците на книгите. Управата на Хелзинки например внедрява проект, позволяващ на жителите да имат постоянен достъп до градската законодателна система и да следят за решенията на властите в реално време, като дори могат да вземат участие в процеса. В Бразилия и Южна Корея се въвеждат стандарти за ефективно развитие на транспортните артерии и изграждането на екологично съзнание у хората – огромни еко паркове на местата на занемарени парцели, архитектурни съоръжения, сливащи се с околната среда, и т.н.

 

Плаващият град Artisanopolis

Вече пета година институтът Seasteading разработва своя проект Artisanopolis, като според негови представители той е доста близо до реализация. Той ще представлява бъдещ плаващ град, независим от външния свят. Енергията, нужна за живота на обитателите, ще се получава само от Слънцето и водата. За храна в огромни градини-оранжерии ще се отглеждат екологично чисти плодове и зеленчуци, а прясна вода ще се добива от изградени системи за пречистване на морска вода. Така цикълът на осигуряване на жизнените параметри ще се затваря напълно.

Плаващият град ще трябва да има специална конструкция, защитаваща го от океанските бури и осигуряваща устойчивостта му. А пълната липса на гражданска принадлежност към която и да е държава по света означава, че Artisanopolis ще бъде уникален експеримент не само по отношение на архитектурата, но и по своите социални и политически параметри.

Градът за богаташи се създава съвместно от института и правителството на френска Полинезия, като самото строителство се планира да започне през 2019 година. Ако всичко върви по план, през 2020-а първите му жители ще се отправят на плаване към него.

 

Подводният град Ocean Spiral

В същото време, докато някои мислят как да построят плаващи градове, други учени полагат усилия буквално да ги потопят. Японската архитектурно-проектантска фирма Shimizu работи над възможността за изграждане на обитаем, екологически чист подводен град. Според японците, традиционно обичащи океана хора, преимуществата за живот в морските дълбини са големи и носят потенциал за комфортен живот и ефективно използване на богатствата на подводната биосфера.

Ocean Spiral ще бъде гигантски строеж, който ще се нуждае и от огромни капиталовложения – около 26 милиарда долара. Сумата е нужна за създаване на сферичната конструкция с диаметър 500 метра, разположена под нивото на океана. Вътре в нея ще бъдат разположени помещения като офиси, жилищни зони и дори магазини. Този масивен купол ще е закрепен към океанското дъно чрез гигантска спираловидна „котва“ с дължина до 15 километра!

Основната задача на града-чудо ще бъдат разработката и добивът на полезни изкопаеми, намиращи се под морското дъно. По този начин ще съчетава промишлените супертехнологии с максималния комфорт и екзотика на живот за обитателите си.

 

OAS1S

Сухоземният живот обаче също не е пренебрегван от архитектите с футуристично мислене. Компанията OAS1S предлага своето виждане за създаване на напълно екологични градове на бъдещето, в които хората ще се наслаждават на буйна растителност, докато в същото време живеят в град.

Екологично чистите зелени домове, предлагани от тях, ще обединят съвременната архитектура с хармонията на природата. Особеното на тези „къщи“ ще е това, че хем ще изглеждат нещо като дървета, хем ще функционират буквално като жив организъм. И отново – по идея те трябва да са напълно самодостатъчни и да добиват енергия от слънчева светлина и вода, като насищат въздуха с кислород. И, разбира се – произвеждат храна за обитателите си.

Постройките ще са създадени от преработена специално дървесина. Стените им ще включват висококачествена изолация от органични материали, френски прозорци с троен стъклопакет (гарантиращ перфектна звуко- и топлоизолация), както и великолепни градини, обгръщащи изцяло фасадите на домовете.

Първите тестови домове на компанията, които ще приличат на обитавани от хора дървета, ще се появят в някои екологични курортни зони на Онтарио, Канада. Целта е първо да се потвърди ефективността им, а след това подобрените им версии да се обединяват във все по-големи жилищни зони в други локации.

 

Три нови марсиански колонии

Повърхността и дълбините на океана, както и горите на Земята явно не изчерпват смелите идеи. В последните години Червената планета е модерна тема, към която се отправят все повече погледи. Особено тези на архитекти, учени и предприемачи. Който пръв успее да достигне и завладее тази територия, ще има огромно бъдеще – това е ясно. Пренаселването на Земята, опасностите от бедствия и замърсяване са само част от причините хората да мислят за колонизирането на чужди планети. И макар за това да са нужни десетилетия, дори столетия, то по темата вече се работи.

Възможностите за строителство на идеални за живот колонии на Марс са толкова интересни в наши дни, че само за миналата година в НАСА са получени над 165 проекта за изграждането им в рамките на само един конкурс.

Проектът Lava Hive, съставен от екипа, носещ същото име, предлага следното: след достигане на повърхността на планетата за създаване на команден център за астронавтите да се използва самият корпус на космическия кораб, а като допълнителни модули да се използват надуваеми обекти и дори стени от марсианската почва, наречена реголит. Така земляните ще могат да живеят не само на повърхността на Марс, но и под нея.

Друг интересен проект на екипа Gamma предлага по-различна идея за жилища от отделни модули. Те ще се издигат с помощта на специално програмирани полуавтоматични роботи-копачи. Роботите ще събират реголита и от него ще създават защитния слой на жилищата на астронавтите още преди на практика те да са пристигнали. Дизайнерите на проекта коментират своята концепция по следния начин: „Компактната конструкция с модули за обитание, с обща площ от 93 кв. метра всеки, ще съчетава в себе си пространствена ефективност с нуждите на човешката физиология и психологията за лично пространство. Местата за общо ползване и жилищните помещения, изградени от специални магнитни материали с променливи функции, ще способстват за смекчаването на неблагоприятния ефект от еднообразност и монотонност. Така покорителите на Марс ще имат интересна и непривична среда за живот.“

И накрая – предложението на победителите в конкурса – Mars Ice House. Това е комплекс от големи куполообразни надуваеми капсули, покрити отвън с дебели слоеве лед, а най-отгоре с тънък слой реголит, нанесен чрез ултрамодерна 3D печатаща технология. Това съчетание ще позволи пионерите, живеещи там, да се защитават от опасната слънчева и космическа радиация.