Мащабната дървена архитектура става все по-популярна в последно време, като такива проекти като новата спортна зала „Вълна“ в НТУ (Технологичният университет в Нанянг, Сингапур) дават ясно да се разбере защо това е така.

Стадионът „Вълна“ е получил името си заради формата на покрива и се явява първото голямо здание от дърво в Югоизточна Азия. При строителството на стадиона са използвани основно панели от ламиниран фурнир, което е позволило бързото изграждане на зданието и значителното увеличаване на съотношението между тегло и здравина. Например покривът на „Вълна“ се състои от седем големи арки, които се поддържат от външни колони, което значително разширява спектъра от архитектурни решения. Компютърното моделиране на климатичните условия, такива като вятъра и слънцето, е позволило да се осигури максимално добра вентилация вътре в спортната зала.
Всяка външна стена има два слоя с въздушен джоб помежду им, което изпълнява топлоизолационните функции.

Стените са със специални метални макари с протичаща през тях студена вода, което охлажда въздуха, постъпващ в залата. Спортната зала включва в себе си и 980 механизирани подвижни седалки, енергопестящо светодиодно осветление и слънчеви батерии. Всички дървени конструкции на закрития стадион са импрегнирани със специална огнезащитна течност.

Най-четени
Всички

Операционната система на Huawei с име за Европа. Ще бъде по-бърза от Android

262 | 14.07.2019
Още от HiEnd

За пръв път самолет се приземи напълно сам (ВИДЕО)

34 | 09.07.2019