Догодина виенски архитекти ще започнат строеж на 80-метров дървен небостъргач на стойност 60 млн. евро. Освен чудатост проектът е и доста практичен – ще спести на града около 2800 тона въглеродни емисии. Докато подобна сграда от бетон би отделяла въглероден диоксид, дървената ще го поема.

Това не е единственият подобен проект, оказва се – Стокхолм планира да завърши своя дървен небостъргач до 2023 г. Очакваните недостатъци на дървото пред бетона, като крехкост, податливост на термити, огън и др. също не са проблем.

Най-старата дървена сграда в света (храмът Хориу-джи в Япония) е построена през 607 г. и все още е действащ. За конструкцията се използват огромни дъски, слепени и пресовани за по-голяма здравина и според регулаторните органи 42-етажната дървена сграда е „технически постижима“. Колкото до пожарите – железобетонните сгради далеч не са защитени срещу огъня, а при наистина големи пожари дървото може да се окаже дори по-издръжливо. Докато външният слой може да се овъгли, шансът сърцевината и структурната цялост на сградата да се запазят е доста по-голям при дървени конструкции.