Обикновено избягваме да пишем ревюта на устройства, които не могат да бъдат купени официално в България, но нямаше как да не направим изключение с Nexus 7. Първият таблет на Google струва, казано накратко, колкото китайска реплика на iPad, но същевременно е най-добрият в класа си. Всъщност, макар и да е спорно, бихме казали, че Nexus 7 е най-добрият таблет с Android, с който може да се сдобиете в момента. Преди да побързате с гневна енергия към формата за нов коментар, прочетете текста до края и изгледайте видеото, в които ще споделя защо мисля така.

Списък с всички наши видеоревюта ще намерите тук.

 

Видео 

Състоянието на таблетите през 2012

Таблетите с Android са продуктов клас, който така и не успя да пробие на пазара. Самият Ерик Шмид признава, че доминацията на Android при смартфоните не е успяла да помогне на Google да отхапе сериозен дял от Apple. Това си личи ясно от информацията за продажбите на таблети през 2012 г. - пазарният дял на iPad се е увеличил с 2% спрямо 2011 г., противно на очакванията на анализаторите, че ябълковият таблет ще продължи да отстъпва място на устройствата с Android. Оказва се, че най-непопулярни са именно стандартните Android таблети, с които Google се опита да наложи първата оптимизирана за големи дисплеи версия на Android - Honeycomb. Основна роля за пазарния дял на Android имат продукти като Kindle Fire, а да ги наречем "с Android" би било сравнително преувеличено, тъй като те просто използват зеления робот като основа, върху която надграждат инструменти за достъп до своята екосистема. Изглежда Windows 8 ще бъде основният конкурент на iOS.

 

 

Импулсивна покупка

Не очаквайте Nexus 7 да стане причината за сериозно преразпределение на пазара на таблети. Колкото и добър и евтин да е той, повечето потребители по света и особено в САЩ биха си купили iPad или Kindle Fire и трудно поглеждат към други таблети. Възможно е 199-доларовото устройство да повиши пазарния дял на Google в сегмента с едноцифрено число, но не можем да се обзаложим дори на това. 

Подобно на Kindle Fire, Nexus 7 е импулсивна покупка и това го отличава значително от iPad и останалите по-скъпи таблети. 8 GB версия струва 199 долара, а 16 GB - 249 долара. Дори за нашите географски ширини тези цени са повече от приемливи, имайки предвид, че получавате високопроизводителен хардуер, поместен в чудесен корпус, и най-вече официална поддръжка от Google и чиста версия на Android Jelly Bean. Сами се досещате колко по-импулсивна е покупката на Nexus 7 в САЩ и Западна Европа

Моята покупка на Nexus 7 също бе импулсивна. Макар да имам iPad, който използвам с удоволствие, нямаше как да пропусна шанса да имам най-доброто устройство за достъп до екосистемата на Google срещу пренебрежимите 249 долара. В момента, в който разбрах, че мога да се сдобия с Nexus 7 до няколко седмици, дори не се замислих - импулсивна покупка по учебник. 

 

След като устройството пристигна от страната на неограничените възможности, осъзнах, че това е една от най-мъдрите импулсивни покупки, които съм правил някога. Нещо повече - Nexus 7 е устройството с най-висока стойност на похарчен долар, което съм виждал досега. 

 

Защо? Научете от следващата страница на ревюто.

Дизайн и изработка

Преди да се докосна до Nexus 7, предполагах, че всяко второ изречение в ревюто ще започва с "Имайки предвид, че струва 199 долара, ***** е добро". За мое огромно щастие се оказа, че това не е така - първият таблет на Google е напълно сравним с в пъти по-скъпите си конкуренти в почти всички аспекти. 

Първото, което вероятно ще ви направи впечатление, е колко леко е устройството. Свикналите с 10-инчови таблети като мен ще бъдат най-впечатлени - в началото Nexus 7 се усеща почти твърде лек. Теглото обаче е разпределено правилно и работата в портретен и пейзажен режим е удобна - не се създава неприятното усещане, че може да изпуснете таблета лесно. 

Задният панел е изработен от пластмаса, чиято повърхност се усеща като гумирана, а малките вдлъбнатини осигуряват по удобен захват. Логото на Nexus линията е внедрено изключително ненатрапчиво, а това на Asus (производителят на таблета) е по-малко и се намира под него. 

Покритието на дисплея е стъклено, но плъзгането на пръстите при жестове не е толкова плавно в сравнение с iPad например. Ако сте използвали повече устройства със сензорни дисплеи, вероятно сте забелязали, че колкото "по-студен" се усеща дисплеят, когато не сте го използвали дълго, толкова по-добри са качествата му. Това е така и в случая. 

Бутоните от дясната страна на корпуса са достатъчни изпъкнали и се натискат лесно, макар все още да не смятаме, че това разположение е най-удачното, особено за таблет. От последните устройства в Nexus линията на Google обаче си личи, че момчетата от Маунтин Вю вече са взели това решение. 

Като цяло таблетът създава впечатление за много по-скъпо устройство, отколкото е в действителност. Разбира се, iPad и някои модели от Galaxy Tab линията на Samsung например притежават по-голям "премиум" фактор, но Nexus 7 няма да ви накара да го усещате "по-евтин". Устройството просто създава изцяло друго впечатление. Част от него е, че няма да се притеснявате толкова много от надраскване или изтърване, в сравнение с iPad например.

 

Дисплей

През есента на 2012 г. Nexus 7 има стандартен дисплей… за таблет от висок клас. LCD панелът има резолюция от 1280 х 720 пиксела и изглежда страхотно. Пикселната гъстота е изключително комфортна, а автоматичният контрол на яркостта обикновено я запазва под 50 - 60%, тъй като екранът е особено ярък след тази граница. 

Единствените недостатъци, който забелязвам, са сравнително слабите яркост и наситеност. Възможно е това да се дължи на и без това бедната на ярки цветове Holo естетика на Android, но разликата е забележима и в еднакви изображения и видеа. Все пак не бива да забравяме, че дисплеят на iPad е с IPS матрица.

Сензорният панел работи без никакви проблеми и има висока чувствителност, за разлика от повечето таблети в този ценови клас. Дори най-фините движения биват отчетени без пропуск.

На следващата страница може да прочетете повече за хардуера и производителността на Nexus 7.   

Хардуер и производителност

Измерването на производителността в гигахерци тактова честота и гигагбайти RAM никога не е било особено добра идея, но, дори да сте от тази група потребители, Nexus 7 няма да ви разочарова. 

Таблетът използва чипсет Nvidia Tegra 3 с четириядрен процесор и разполага с 1 GB оперативна памет, което го нарежда до най-скъпите му конкуренти. Поглеждайки към списъка със спецификации наистина е трудно да повярваме, че първият таблет на Google струва толкова малко. 

В комбинация с Jelly Bean Nexus 7 работи светкавично. Вече сме писали, че Android 4.1 се справя с някои от основните проблеми на платформата, оптимизирайки работата на хардуера и справяйки се с падащия каданс на анимациите, който бе сериозен проблем дори за топ-енд смартфоните. Project Butter не е просто маркетингов трик на Google - Jelly Bean работи като добре смазан часовников механизъм. След почти седмица с използване на Nexus 7 като основен таблет не забелязах нито една място в операционната система, където броят кадри в секунда да спадне до такава степен, че да го възприема като насичане. В самото начало това е доста странно, тъй като просто сме свикнали някои действия под Android да пораждат известно графично забавяне. 

Както може да видите във видеото, Nexus 7 се нарежда директно след HTC One X и Asus Transformer Prime в комплексния бенчмарк Quadrant. Този списък не е особено пълен, така че в по-мощните устройства с Android трябва да добавим и Samsung Galaxy S III, новият LG Optimus G и др. Производителността на Nexus 7 е сравнима с тези на всички останали устройства с Tegra 3. Повечето от тях обаче струват доста повече, така че постижението на Google и Asus трябва да бъде отбелязано. 

Дори в изключително тежка игра с почти конзолно качество като Dead Trigger кадансът падаше само за около секунда, при това единствено при наличието на повече врагове в кадър едновременно.

Високоговорителят на гърба вероятно е единственият компонент, който свързва Nexus 7 с останалите таблети в този ценови клас. Макар да изглежда странно голям, той е доста тих и започва да създава артефакти при най-голямата сила на звука

Камерата е прилична и напълно задоволителна за това, за което е предназначена - видеоразговори. Прави впечатление, че Asus и Google са предпочели Nexus 7 да не разполага със задна камера. Това решение е взето предимно с цел намаляване на цената, но ми допадна много. Винаги съм смятал, че хората, които снимат с таблети, изглеждат абсурдно. Особено ако таблетите са 10-инчови.

Продължете към последната страница на ревюто, в която ще откриете финланата повече за софтуера и обобщеното ми мнение за Nexus 7.

Софтуер

Вече сме писали за Android Jelly Bean - препоръчваме ви да прочетете нашия анализ на платформата след нейното излизане. Изживяването в сравнение с Android 4.1.1 на Galaxy Nexus не е твърде различно, като, разбира се, не забравяме, че Nexus 7 е значително по-бърз от актуалния смартфон на Google. Очакваме Маунтин Вю да представи неговия наследник скоро и тази разлика да стане значително по-малка (или никаква). 

Странно, но не обезателно неприятно впечатление прави физиката при скролване. Това се усеща най-вече в Chrome, но и при опит за достигане на края на по-дълги списъци. Докато в Android 2.* тя бе неестествено бърза и понякога, казано накратко, правеше каквото си иска, под Jelly Bean я намерих с една идея по-бавна, отколкото бих искал. Продължавам да твърдя, че iOS и Windows Phone са значително по-близо до съвършената интерфейсна физика в сравнение с Android. Проблемът не се усеща толкова силно при работа със смартфон, но по-големият дисплей на таблета го подсилва. 

Google Now не е толкова приложима в България, колкото в САЩ, но за няколко дни успя да научи достатъчно за мен и навиците ми, за да започне да ми показва релевантна информация всеки ден.

Освен синоптичната прогноза, която е първата карта по подразбиране, Now ми предложи места за хапване и развлечения наблизо и ми напомни за няколко събития в календара ми. За съжаление успях да подведа системата, тествайки Google Voice Search, и тя реши, че се вълнувам от американски футбол

Малко известен факт е, че системата за глас-към-текст (диктовка) работи и на български в Android Jelly Bean. Сигурен съм, че тези от вас, които не са я изпробвали, предполагат, че става въпрос за отвратителна имплементация, работеща в 5% от случаите. 

Точно обратното - не открих значително разлики между разпознаването на на английски и български. А имайки предвид, че със сигурност нямам най-правилната дикция на света (както обичате да отбелязвате в коментарите), моменталното разпознаване на системата буквално ме озадачи. Диктовката е толкова бърза и точна, че започнах да я използвам за отговаряне на бързи мейли и търсене. 

 

Живот на батерията

Шансът да тествате батерията на дадено устройство при нормална употреба в първата седмица след закупуването му е лош знак. Логично е да не го оставяте в покой, ако наистина ви допада. Такъв е случаят и с Nexus 7. Все още не съм имал шанс да направя коректни тестове, но при тежко натоварване и синхронизация на няколко профила таблетът издържа поне две денонощия, или с една идея по-малко от новия iPad

 

 

Заключение

Nexus 7 е невероятно устройство, което бих препоръчал на всички групи потребители. Ако все още не сте се сдобили с първия си таблет, то Nexus 7 вероятно е най-добрият избор, който може да направите в момента. Със сигурност ще получите повече функционалност на похарчен долар спрямо всеки друг таблет. Ако притежавате конкурентно 10-инчово устройство от по-висок клас, Nexus 7 също не е за изпускане. Всеки уважаващ себе си технологичен ентусиаст би трябвало да прибави симпатичната джаджа към арсенала си. Nexus 7 е отличен и достъпен шанс за феновете на Apple да отворят врата към "другата" екосистема и да оценят нейните предимства и недостатъци. Таблетът е чудесен избор за детето ви, особено ако смятате, че то все още е твърде малко за инвестиране в по-скъпо устройство. 

Nexus 7 със сигурност не е най-горещото устройство за 2012 г. Въпреки това е една от най-добрите технологични покупки, които може да направите в момента. 

 

Най-четени
Всички

Легендата HTC Wildfire се завръща и НТС няма (почти) нищо общо

32 | 17.08.2019
Още от Tech

Колко важна е Apple за американската икономика

6 | Преди 8 ч.